Hamnkonflikten

Medlarna jobbar mot klockan

2:05 min

På måndagen har medlarna i hamnkonflikten träffat facket och arbetsgivarsidan för att försöka undvika en storstrejk på onsdag.

Parterna har ännu inte fått något nytt bud att ta ställning till.

Transportföretagens vd Mattias Dahl säger att arbetsgivarsidans position är tydlig.

– Den innebär att vi möter Hamnarbetarförbundets samtliga krav utom ett, och det är att vi inte vill gå med på att ge dem en möjlighet att tillskansa sig andra villkor än vad som gäller för övriga anställda i hamnarna. 

Kan ni röra er på något sätt för att få till ett avtal? 

– Det är vår position och vi förhandlar inte via media, säger Mattias Dahl.

Medlarna jobbar mot klockan nu för att försöka få till en lösning på hamnkonflikten före midnatt natten mot onsdag.

Då bryter annars en total strejk ut i Sveriges hamnar bland Hamnarbetarförbundets mellan 1000 och 1300 medlemmar. Strejken är ett svar på en omfattande lockout från arbetsgivarsidan som skulle låsa ute arbetarna utan lön på schemalediga dagar.

Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, sa så här efter mötet med medlarna.

– Det var bara ett kort möte och vi ska hit i morgon igen klockan 09. De vill göra ett nytt försök att komma fram till någon sorts lösning som båda parter kan köpa och då är vi med på det fullt ut. 

Finns det någon sådan möjlighet tror du? 

– Det borde det göra. Vi kräver ingenting utöver lagens miniminivå, vi vill ha ett likadant avtal som transport har och det kommer ha sämre rättslig ställning eftersom det är ett så kallat andrahandsavtal, säger Erik Helgeson.

I dag har bland annat Volvo Cars och importörer av färsk frukt meddelat att en strejk snabbt skulle slå hårt mot deras företag.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kommenterar läget så här.

– Om vi får en situation med en storkonflikt i Sveriges hamnar riskerar det att få mycket, mycket allvarliga konsekvenser för jobben, för företagen och svensk ekonomi. Jag ser väldigt allvarligt på de konsekvenser det kan leda till, säger hon.