Framtidens livsmedel

1800-talsärta tillbaka som klimatsmart mat

2:08 min

Den, av många, bortglömda gråärtan var före 1800-talet ett av de vanligaste livsmedlen i Sverige. Och den klarar ett förändrat klimat.

Ett samarbete mellan Örebro universitet, kommun och näringsliv undersöker nu möjligheten att återföra baljväxten i livsmedelsproduktionen i Sverige

Och på Karlsängsskolan i Nora kommun i Örebro stod det idag filodegsrullar av gråärta på lunchmenyn och det blev blandade recensioner från eleverna.

– Det känns om det skulle vara ett bra vegetariskt alternativ, men att ha det som huvudrätt till alla i skolan, det känns inte som om alla skulle äta upp det de tar.

Gråärtan påminner om kikärtan, men är rik på tanniner vilket ger den en sträv och komplex smak som kan upplevas lite torr. En utmaning för kocken, kan tyckas. Och möjligen en av anledningarna till att gråärt konkurrerades ut av gul- och grönärt för omkring 200 år sedan.

Men växten har stor potential i dagens Sverige. Det menar Magnus Westling, doktorand vid Örebro universitet, och en av dem som deltar i projektet för att återetablera växten.

– Det som är så bra med gråärtor är de går att odla i hela Sverige, till skillnad från vissa andra baljväxter. Det handlar om att kunna säkra en livsmedelsförsäjning i ett förändrat klimat och öka den inhemska produktionen.

Liksom andra baljväxter har gråärta låg klimatpåverkan och står dessutom emot torka förhållande vis bra.

– De kan hantera klimatfrändringar potentiellt. Men just att ha olika sorter som har olika egenskaper gör också att vi får en större möjlighet att välja ut sorter i förändrade klimat och för att kunna får en tryggad livsmedelsförsörjning.

Men sedan var det också smaken. Filodegsrullen togs emot med varierande entusiasm bland eleverna. Och frågan är vad som skulle kunna få ärtan mer uppskattad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista