Pilotstrejken

SAS vd beklagar strejken

2:28 min

Tusentals flygresenärer drabbas i dag av inställda flyg efter att 1 500 SAS-piloter vid midnatt gick ut i strejk. SAS vd Rickard Gustafson säger i en intervju i Studio Ett att personalen försöker hitta lösningar för resenärerna.

– Jag kan bara djupt beklaga, säger Rickard Gustafson, vd på SAS.

SAS och Svensk pilotförening har suttit i förhandlingar så sent som igår men än har man alltså inte nått en överenskommelse.

– Vi har haft förhandlingar under låg tid, SAS har försökt tillmötesgå piloternas krav. Men de förslag som har lagts på bordet har tyvärr pilotföreningen sagt nej till, säger Rickard Gustafson, vd SAS.

Rickard Gustafson menar att SAS, som företag, måste vara konkurrenskraftigt men att man samtidigt måste vara en attraktiv arbetsgivare.

– Vi menar att vi har ett bra erbjudande för våra piloter, säger Rickard Gustafson.

Till de resenärer som påverkas av inställda avgångar säger Rickard Gustafson att han beklagar att SAS inte lever upp till sitt löfte att flyga passagerarna dit de tänkte resa idag.

– Det enda jag kan trösta de här resenärerna med är att SAS-personalen gör allt vi kan för att hitta alternativa lösningar för de här resenärerna, Rickard Gustafson.

Facket Svensk pilotförening kräver förbättrade löner och arbetsvillkor. Hur långt ifrån varandra parterna står vill Rickard Gustafson inte kommentera.

– Jag kan inte spekulera i det men jag hoppas att vi så snart som möjligt kan komma in i förhandlingsrummen igen för det är bara där vi kan lösa den här situationen, säger Rickard Gustafson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista