Fler jobb men ökad arbetslöshet

2:15 min

De nya jobben fortsätter att bli fler, men samtidigt ökar arbetslösheten. Det är några av slutsatserna i Arbetsförmedlingens nya prognos.

Avgörande de kommande två åren blir att få in utrikes födda i jobb, det säger Annelie Almérus som är analytiker på Arbetsförmedlingen.

– Ja, det är skarpt läge nu. För att vi ska få den här sysselsättningstillväxten så är vi beroende av att utrikes födda kommer i jobb, nio av tio jobb väntas gå till utrikes födda, säger hon.

Sysselsättningen väntas fortsätta öka i hela landet. Arbetsförmedlingens förväntningar för 2019 och 2020 skrivs upp en del jämfört med i december då bedömningen var 111 000 nya jobb.

Den exakta siffran kommer senare i dag då hela prognosen presenteras. Den bygger på intervjuer med drygt 10 000 privata och offentliga arbetsgivare.

Arbetslösheten väntas stiga till 6,5 procent i år och till 6,7 procent nästa år. Det hänger samman med att fler personer söker jobb.

– Vi ser att konjunkturen har toppat och det blir en avmattning i ekonomin. Arbetslösheten bottnar och vänder uppåt i takt med den avmattade konjunkturen, säger Annelie Almérus.

På en Arbetsförmedling i Stockholm träffar jag Wasem Keblawi med 15 års erfarenhet som rörmokare i Syrien, och han har gått en VVS-utbildning i Sverige.

Men trots att rörmokare är ett bristyrke får han inget jobb, efter tre och ett halvt år i landet.

– De vill att man ska ha minst tre års erfarenhet och jag har ingen erfarenhet i Sverige. Hur kan jag få erfarenhet om jag inte kan börja?, säger Wasem Keblawi.

Varför tror du att du inte får något jobb?

– Ibland säger de till mig att jag inte kan fortsätta för att jag inte kan prata bra svenska, säger han.

Om inte utrikes födda får arbete i högre grad ser Annelie Almérus flera risker.

– Då får vi inte den här starka jobbtillväxten och vi får bekymmer med rekryteringsproblem i flera näringar.

– Eftersom också välfärdstjänsterna är så starkt beroende av utrikes födda så riskerar det sämre kvalitet i välfärdstjänsterna, säger Annelie Almérus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista