Per Arnoldi i en annons för en LCD TV. Foto: stoic
nyheter | utrikes

Per Arnoldi omstridd ny ordförande i danska Konstrådet

Per Arnoldi: "graffiti är skadegörelse"
3:02 min

Bristen på utövande konstnärer i Kulturrådets styrelse har vållat en del debatt de senaste dagarna. I Danmark utser man, för första gången, en konstnär till ordförande i Statens konstråd - som deras motsvarighet till Kulturrådet heter. I april blir konstnären och tv-programledaren Per Arnoldi ny ordförande. Men han har redan fått kritik för sin kultursyn.

– Grafitti. Vi får inte bli förälskade i graffiti, för det är skadegörelse. En romantisk föreställning hade varit att bjuda in graffiti och säga: det är också konst. Det är ungdomskultur. Men nu har de fått en grumpy old man som säger: är vi säkra att det är ungdomskultur? Är vi säkra på att det inte är strunt?

Vi kan inte bjuda in graffiti i konstvärlden, för det hör till utsidan. Det är skadegörelse och en attack på samhället, menar Per Arnoldi. Det har funnits en ungdomsfixering hos konstrådet, för mycket fokus på alternativa utställningsformer och gatukonst. Men nu kommer han: en sur gammal gubbe som ska strama upp konstrådets bidragspolicy.

Det är första gången som en konstnär blir ordförande för det statliga rådet, som förra året fördelade 400 miljoner danska kronor till till konst, teater, musik och litteratur. Det nuvarande rådet har slagit fast att de vill stödja provocerande och debattskapande konst, men det tycker Arnoldi är helt fel. Vi ska inte syssla med "programkonst", säger han.

– Programkonst vill provocera, slå an, skapa debatt. Men som regel handlar det inte om debatt, bara åsikter. Debatt blir det först när man verkligen vet vad man talar om.

Och trots att det är tre månader kvar tills hans fyraåriga mandatperiod börjar, så har Arnoldi redan blivit hårt kritiserad. När han uttalade sig om sin konstsyn i dansk media i början av december lät reaktionerna inte vänta på sig.
– Per Arnoldi arbetar med en form av konst, som ska ge de rika några flotta färger i sina fina hem, sa konstnären Kristian von Hornsleth till tidningen Information.
– Han försöker införa en konstsyn, som samtidskonsten har strävat efter att göra upp med under de senaste 50 åren, sa Tone Olaf Nielsen från kuratorkollektivet Kuratorisk Aktion. 
– Ja, det är reaktionärt, svarar Arnoldi. Men så är jag ju konsthistoriker.

Och Konstrådets skrivelse om att de vill stödja debattskapande och provocerande konst, den kommer att försvinna.

– Ja, om jag får bestämma. Men det är ju inte jag som bestämmer. Vad jag ska ersätta den med? Mycket stor synlighet. Se, hör, smaka, upplev. Allt det här finns, därför att vi har beviljat pengar till det.

Karin Arbsjö, SR Kulturnytt
karin.arbsjö@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".