Konst skapad i skymundan

1:44 min

I morgon öppnar en ny utställning på Kalmar Konstmuseum med konst som har skapats i  hemlighet av östeuropeiska konstnärer som inte velat följa samhällets regler.

Alla verk är gjorda på 1970-talet av konstärer från östeuropa men trots det tycker Bengt-Olof Johansson, som är chef för Kalmar Konstmuseum, att det finns paralleller mellan deras förutsättningar och hur man tvingas leva i Kalmar i dag:

- Jag tror nog man kan hitta jättemånga paralleller mellan vilka val de gjorde, hur de tänkte, hur de arbetade. Hur ser det ut i landsorten? Alltså om vi betraktar Kalmar som en landsort i förhållande till centrum så finns det ganska starka paralleller. Alltså när man är oppositionell i någon bemärkelse, när man inte vill vara mainstream då hamnar man väldigt lätt utanför.

I morgon öppnar den första delen av två i höstens stora utställning på Kalmar Konstmuseum, A complicated relation Part I. Här visas sex konstnärer som verkade i länder där den rådande kulturen inte tillät en opposition.

De både arbetade och ställde ut i sina hem och ibland försörjde de sig på att göra konst som var beställd från centrum men som inte hade något med deras eget konstnärskap att göra.

Ion Grigorescu från Rumänien fick hålla sin film där han har ett låtsassamtal med diktatorledaren Ceausescu hemlig och Mladen Stilinovic från Kroatien har gjort de allra enklaste böcker med omslag av gasbinda och fastnålade ord. Han utgår helt enkelt från det han har.

- Det handlar inte om att det ska vara designat utan han kan till exempel fortfarande skriva i de här böckerna som är från 70-talet, säger Helena Holmberg, vid stiftelsen Index, som har gjort den första delen av utställningen.

Hon tycker att den östeuropeiska konceptkonsten har en egen kvalitet som man inte hittar i konsten från väst:

- Det finns en, om jag får säga det på ett positivt sätt, en slags orenhet. Den är kanske lekfullare, den är ofta full av humor, det finns en enkelhet iden som jag tycker är mycket tilltalande.

A complicated relation är ett samarbete med den svenska stiftelsen INDEX som arbetar med modern konst. De visar en utställning med det polska paret KwieKulik i sitt galleri i Stockholm samtidigt nu i höst. KwieKulik använde (och använder fortfarande) sitt hem som ateljé, för att försörja sig tog de beställningsjobb som minnesbilder över stupade soldater och reklam. Bilder som de sedan använde i sin egen konst men på ett helt annat sätt.

Om två veckor öppnar del två av A complicated relation på Kalmar Konstmuseum. Då är det konstnärer som är unga idag som skapar sin konst utifrån sina utanförskap. Det är både konstnärer från Vitryssland, Moldavien, Åland, Danmark och Sverige.

Erika Norberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista