Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Almedalen

Svensk musik ska lanseras mer i utlandet

Publicerat onsdag 4 juli 2012 kl 16.19
Berit Nygren rapporterar från Visby om satsningar på svensk musik
(2:48 min)

Regeringen ger Svenska institutet två miljoner kr i år för att fortsätta utveckla en marknadsföringsstrategi i utlandet för de kreativa näringarna, däribland svensk musik.

Det tillkännagav handelsminister Ewa Björling på ett seminarium i Visby igår, och det är ett exempel på hur musikexporten har kommit i fokus under Almedalsveckan - i alla fall där intresseorganisationen Musiksverige har arrangerat seminariet, rapporterar Berit Nygren på plats.

I ett pressmeddelande säger Björling att "Svensk musikexport bidrar till en positiv Sverigebild och större nyfikenhet på Sverige i utlandet" och att det för henne "är viktigt att skapa förutsättningar för ökad export, även inom området kulturella och kreativa näringar".

- Både regeringen och branschen tillkännager satsningar i dessa dagar, berättar Berit Nygren i ett samtal med dagens programledare Brita Svanholm Maniette. Vid sidan av satsningen på marknadsföringsstrategin 'SymbioCreate' ska också Exportrådet arbeta mer medvetet med musikexporten, berättade Björling vid seminariet "Värdet av svensk musikexport" som arrangerades av Musiksverige.

- Branschen i sin tur ger sin organisation Export Music Sweden ett uppdrag att omfatta alla genrer. Hittills har det mest varit pop som stöttats. Vi har ju rapporterat i Mitt i musiken hur den ena efter den andra har getts ut för att lansera bilden av Sverige, och vi vet ju alla att det finns ju faktiskt mer musik än pop i Sverige, säger Berit Nygren.

Vad gör Export Music Sweden mer konkret?

- Export Music Sweden hjälper musiker, artister och producenter med flera att lansera sig och att etablera sig i utlandet.

På vilket sätt skulle du säga att musiklivet är mer närvarande i år i Almedalen än ifjol?

- På det sättet att det är intresseorganisationen Musiksverige som sätter dagordningen i år, men ifjol kan man säga att de hade en förtrupp. Då hände det unika att tio musikorganisationer gick ihop för att som en sade "visa att musik inte bara är roligt utan också viktigt". Syftet var också att visa musiklivets bredd och att väcka intresse för statistik på musikområdet. Sedan, i februari, kom så Musiksverige för första gången med totalsiffror för . Igår skulle siffrorna för 2011 ha presenterats här i Visby men de har blivit försenade.

Musiken då mer konkret, vilken roll spelar den bland allt myller av folk som är runt omkring dig?

- Ja, som ni hör verkar det mest vara fåglarna som sjunger här i Almedalen, och rent allmänt kan man väl säga att musiken inte spelar så stor roll i dessa dagar i Visby. Tittar man till exempel på hur partierna gör när deras ledare ska prata här i Almedalen kan man konstatera att till exempel moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna inte har några artister alls i år. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund ska visst presentera en lista med musik som han gillar, men det är allt då. Sedan kan man väl säga det att rent generellt så är musikexporten inte så stor. Den är bara en bråkdel av den totala svenska exporten, men moderata handelsministern Ewa Björling tror ändå att det finns en stor potential i den svenska musikexporten så någonstans måste den ju spelas - bara kanske inte här på politikerveckan!

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".