Förbud mot provision får stöd

2:30 min

I förra veckan gick Finansinspektionen till hård attack mot provisioner till försäkringsförmedlare, som inspektionen menar leder till att kunden inte kan vara säker på att få det bästa investeringsrådet. Inspektionen får medhåll av Per H Börjesson, vd för fondbolaget Spiltan, som är mycket bekymrad över hur branschen fungerar i dag.

– Vinnarna är ju försäkringsförmedlare och försäkringsbolag, förlorare är kunderna som inte märker de här stora kostnaderna man har i olika typer av försäkringslösningar, säger Per H Börjesson.

Per H Börjesson på Spiltan är kritisk till att försäkringsförmedlare gärna framställer sig som neutrala.

– De säger att de är oberoende. Det finns kanske tio olika lösningar och då väljer man ut sex som man skriver avtal med och så väljer man ut det bästa av de sex. Men de fyra som har låga avgifter nämner man aldrig till kunden. De största aktörerna är Söderberg & Partners och Max Matthiessen, säger Per H Börjesson.

Söderberg & Partners är en koncern som bland annat jobbar med att sälja försäkringslösningar, till exempel pensionsförsäkringar, till privatpersoner och företag. Gustaf Rentzhog är vd på Söderberg & Partners och han förklarar att de jobbar med många olika försäkringsbolag och inte alls bara säljer de försäkringar som ger säljaren högsta provision.

– Vår rådgivning ersätts på två sätt, dels vissa upplägg via arvode, då betalar kunden, och så vissa upplägg då vi får betalt i produkter, och då ersätts vi av försäkringsbolaget, säger Gustaf Rentzhog.

Förra veckan sa Malin Björkmo, avdelningschef på Finansinspektionen, att inspektionen vill att provisioner ska förbjudas.

– Det är väldigt svårt att vara fullkomligt oberoende i sin rådgivning när det har betydelse för den egna plånboken vad man rekommenderar, sa Malin Björkmo då.

Per H Börjesson på Spiltan menar att de flesta sparare dessutom glömmer att efter extrapåslaget på grund av provisionen till försäkringsförmedlaren tillkommer det en rad andra kostnader.

– Till det här kommer en avkastningsskatt, avgifter i försäkringsbolaget och fondavgifter, så i många fall innebär det här att det är så höga avgifter att man inte får någon pension.

Men Gustaf Rentzhog på Söderberg & Partners hävdar att provisionen är viktig, speciellt för de små försäkringsförmedlarna. Ett förbud skulle rent utav vara förödande.

– Jag tror att vad som kommer att ske är att de etablerade spelarna som har stora marknadsandelar, som Söderberg & Partners och de stora bankerna och försäkringsbolagen, kommer att gynnas, men det kommer att leda till mindre konkurrens för de små kommer ha problem att klara sig, vilket kommer att leda till en försämring för kunden.

Petra Bergman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista