Bostadshus i Stockholms innerstad. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Professor: Det finns ingen bostadsbubbla

"Bostadspriserna kommer vara höga länge"
1:59 min

Extremt höga bostadspriser, i städer som Stockholm, London och New York är troligen inte en bubbla utan något som kommer vara kvar under lång tid framöver. Det säger den brittiske professorn och tidigare centralbanksledamoten David Miles som därför efterlyser nya lösningar på bostadsproblemet.

David Miles har ändrat uppfattning. Förr varnade han för obalanser och bubblor, han sålde till och med sitt eget hus i London. Nu tror han att de höga priserna är här för att stanna.

Förklaringen är låga räntor, brist på mark i attraktiva städer, och att de människor som vill bo i städerna tjänar allt mer pengar. Men det skapar problem, särskilt för unga som vill hitta en första bostad.

David Miles, som tidigare var med och bestämde räntan hos den brittiska centralbanken Bank of England, säger nu att centralbanker troligen inte sitter på lösningen utan det gör i stället politikerna. De bör bygga bättre infrastruktur som höghastighetståg.

– Ett av de bästa sättet att sänka boendekostnaden, för människor som behöver arbeta i storstäder, är att bygga ut höghastighetspår för järnväg, snarare än att centralbanker ska använda sina styrräntor, säger David Miles.

David Miles har ett förslag till. Ett hus eller en lägenhet bör inte finansieras som idag med egna pengar och lånade pengar. Man borde också kunna sälja en del av bostaden till någon annan.

Banker bör kunna erbjuda detta till husköpare och investerare. Investerare skulle få en ny produkt att köpa och hushållen skulle bli mindre känsliga för upp- och nedgångar i bostadspriser och för stigande räntor.

– När hus blir dyrare blir det mer attraktivt att hitta alternativ till standardkontrakt, som inte innebär samma ränterisk för den som köpt en bostad, säger David Miles.

Mer om Bostad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".