Mari-Louis Linnros står utanför ett gulmålat stenhus iklädd lila kortärmad tröja.
Mari-Louis Linnros har svårt att hitta ett jobb som passar hennes förutsättningar. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
Vetlanda

Svårt att hitta jobb för funktionshindrade trots högkonjunktur

2:03 min

Fyra av tio personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga går i dag sysslolösa i Sverige. Mari-Louise Linnros i Vetlanda har inte haft en längre anställning sen 2011.

Mari-Louis Linnros i Vetlanda har tarmsjukdomen ulcerös kolit och har svårt att hitta ett jobb som passar hennes förutsättningar, trots rådande högkonjunktur i Sverige.

– Min vardag består ju av att försöka hitta en fast tjänst någonstans där jag kan fungera i vardagen, säger Mari-Louis Linnros.

– Jag tycker att det är jättesvårt och tråkigt. Jag hade jättegärna jobbat alltid.

Faktum är att fyra av tio personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga i Sverige i dag går sysslolösa, enligt SCB:s senaste siffror.

Anders Ljungqvist på Arbetsförmedlingen i Jönköping jobbar med frågor som rör detta och säger att det krävs en attitydförändring bland arbetsgivare för att lösa utanförskapet.

– Det finns ju väldigt mycket kompetens bland den här gruppen och det råder ju brist på arbetskraft i dag, så här har ju arbetsgivarna en väldigt stor möjlighet att hitta kompetens, säger Anders Ljungqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".