Delad bild: Ylva Johansson och containers i en hamn.
1 av 2
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson Foto: Christine Olsson /TT, Björn Larsson Rosvall/TT.
Göteborgs hamn
2 av 2
Konflikten i Göteborgs hamn har pågått sedan april 2016. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Hamnkonflikten i Göteborg

Ministern välkomnar begränsad strejkrätt

3:11 min

De stora fack- och arbetsgivarorganisationerna föreslår att regeringen gör det olagligt att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden om det inte handlar om att få till ett kollektivavtal. Bakgrunden är den långdragna konflikten i Göteborgs hamn.

APM Terminals Gothenburg är den största containerhamnen i Skandinavien och hanterar omkring 50 procent av Sveriges containerhandel. Sedan april 2016 pågår en facklig strid mellan dem, Transportarbetarförbundet och Hamnarbetarförbundet.

Konflikten bottnar i att APM terminals har ett kollektivavtal med Transport men inte med Hamnarbetarförbundet. Avtalet är ett nationellt kollektivavtal som reglerar arbetet i alla hamnar. 

APM Terminals har erbjudit Hamnarbetarförbundet ett hängavtal på Transports kollektivavtal. Det har Hamnarbetarförbundet tackat nej till och kräver istället ett eget fullvärdigt kollektivavtal.

Konflikten har lett till strejker, varsel, fackliga blockader och lockouter från arbetsgivaren.

De stora fack- och arbetsgivarorganisationerna föreslår nu att regeringen förbjuder stridsåtgärder på arbetsmarknaden som inte syftar till att få till ett kollektivavtal.

– I Göteborgs hamn har man vidtagit stridsåtgärder i andra syften, den möjligheten begränsas med det här förslaget, säger Mats Glavå, docent i arbetsrätt Göteborgs universitet. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) var snabbt ute och välkomnade parternas förslag och tycker att det är ett styrkebesked att parterna har lyckats enas i denna fråga.

Hon bedömer att förslaget är genomarbetat och väl balanserat, och anser det vara fullt genomförbart.

– Därför är det självklart för mig att det här förslaget går före andra förslag, säger Johansson på en pressträff.

Förslaget har tagits fram av företrädare från Svenskt Näringsliv, Transportföretagen, LO, TCO, SACO, Teknikföretagen, Industriabetsgivarna och Unionen. 

Men Hamnarbetarförbundet själva bjöds aldrig in till förhandlingar, vilket de är skarpt kritiska till. 

– Det är odemokratiskt. Det är två elefanter som dikterar reglerna för en tredje part som inte får något att säga till om, säger Erik Helgersson som sitter i Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse. 

Han hoppas att medlemmarna i LO och SACO ska reagera. 

– Det bästa vore om de inser vilken maktförskjutning, till arbetsgivarsidans fördel, de nu går med på. 

Enligt arbetsgivarna handlar det dock om att stävja missbruk och avarter på arbetsmarknaden. Och förväntningen är att regeringen gör lagstiftning av parternas överenskommelse, enligt Transportföretagens vd Mattias Dahl.

– Jag hoppas att riksdagen antar det här nu. Om de gör det så kommer det att hjälpa oerhört. Vi får då en helt annan situation i Göteborgs hamn, säger han. 

Enligt arbetsgruppen påverkar inte förslaget rätten att vidta sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader. Det görs heller ingen inskränkning i rätten att vidta fackliga stridsåtgärder i syfte att uppnå ett kollektivavtal, menar man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista