Kartläggning

Kommunala sommarjobb för unga skiljer stort

2:02 min

Antalet öronmärkta sommarjobb och praktikplatser för ungdomar varierar mellan landets kommuner. Ekots kartläggning visar att vissa kommuner garanterar ungdomar i en viss ålder en plats, medan andra inte erbjuder några särskilda ungdomsjobb alls.

En av kommunerna som inte öronmärkt några sommarjobb är Alingsås, där Anita Brodén är gruppledare för Liberalerna.

– Det handlade om budgetsituationen. Men det är en sak vi kan utlova, att vi kommer att göra det i framtiden, säger Anita Brodén.

Ekot har kartlagt hur kommunernas satsningar på jobb och betald praktik för unga mellan 15 och 19 år ser ut under sommaren.

231 av 290 kommuner har svarat på Ekots frågor. 50 av dem uppger att de garanterar unga i en viss åldersgrupp jobb eller praktik. Alla utom fyra – Alingsås, Leksand, Arboga och Strömstad – säger att man öronmärkt jobb eller praktikplatser för unga.

Men antalet platser varierar stort, från 4 000 i Malmö till två i Vaxholm.

19-åriga Katja Åberg bor i Kungälvs kommun och hon är en av de 610 ungdomar som kommunen rekryterat i sommar, till jobb inom den egna verksamheten och på privata företag.

– Det betyder ganska mycket. Man känner att man har en funktion, och det är viktigt för självförtroendet, för många.

Kungälvs kommun satsar två och en halv miljon kronor om året på feriejobb. Maria Pehrson som är projektledare på Kungälvs kommun säger att det är värt det.

– Ja vi ser ju att vi har väldigt låg ungdomsarbetslöshet. Självklart betalar det sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista