Generallöjtnant Dennis Gyllensporre
Generallöjtnant Dennis Gyllensporre. Foto: Tomas Oneborg/TT och Timo Jaakonaho.

Befälhavaren förbereder sig inför FN-uppdraget i Mali

1:55 min

Om en månad tar den svenska generallöjtnanten Dennis Gyllensporre över som befälhavare för FN:s militära insats i Mali. Det är första gången på 25 år som en svensk fått ett så tungt FN-uppdrag för en internationell insats.

Gyllensporre är i dag chef för försvarsmaktens högkvarter och är hedrad över sitt nya uppdrag.

– Jag är både stolt och glad över att ha fått det här uppdraget. Men jag är samtidigt ödmjuk inför att det är mycket utmanande uppgift, säger generallöjtnant Dennis Gyllensporre.
 
– Det här är en insats som har haft betydande förluster - alltså soldater som har stupat. Samtidigt visar det att det är viktigt med FN:s närvaro i Mali. Att FN finns där för landets befolkning och för att skapa säkerhet och fred, säger han. 

Generallöjtnant Dennis Gyllensporre får uppdraget som befälhavare över hela FN:s militära insats i Mali, som går under namnet Minusma. En insats på 15 000 deltagare varav närmare 12 000 är soldater.

Gyllensporres uppdrag blir att försöka minska förlusterna och hjälpa fredsprocessen i landet.

Ingen svensk har haft ett så tungt FN-uppdrag för internationella insatser på 25 år. 1993 var generalmajor Lars Erik Wahlgren chef för FN:s insats i Libanon, Unifil.

Generallöjtnant Dennis Gyllensporres uppdrag att leda Minusma är en av FN:s största fredsbevarande insatser. Uppdraget är på ett år med möjlighet till ett års förlängning. Han tillträder sitt uppdrag om en månad.

Insatserna i Mali är också en av FN:s farligaste insatser - ett uppdrag generallöjtnant Dennis Gyllensporre nu förbereder sig på. 
 
– Det viktigt att först sätta sig in i läget i detalj. Det är en uppgift som jag står inför nu. Jag känner mig trots allt trygg med de förutsättningar jag har med svenska försvarsmakten, med de traditioner med ledarskap som vi har i vår organisation och de andra förutsättningar som gör att jag kommer att ha goda förutsättningar att lösa uppdraget, säger generallöjtnant Dennis Gyllensporre.

Den svenska regeringen har arbetat hårt för att Sverige ska få det här uppdraget. Och att Sverige nu har fått det, kan ses som en bekräftelse på att Sverige gjort ett bra arbete inom FN-systemet, säger försvarsminister Peter Hultqvist. 

– Jag är glad och stolt över att FN har gett generallöjtnant Dennis Gyllensporre det här förtroendet att leda en av FN:s största fredsbevarande insatser. Det är en uppgift som är mycket stor och det är viktigt för Sverige som ett aktivt land i FN att få det här förtroendet, säger, försvarsminister Peter Hultqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".