Energi

Flygkunder importerar biobränsle på eget initiativ

2:17 min

Om lite drygt tio år ska en tredjedel av allt flygbränsle som tankas i Sverige vara förnybart, det enligt förslaget från regeringens särskilda utredare Maria Wetterstrand.

I dagsläget är efterfrågan låg och därmed även produktionen.

 Nu har dock flygkunder till och från Åre/Östersund tagit ett eget initiativ och importerar fossilfritt biobränsle med en första leverans idag.

Energibolaget Jämtkraft satsar drygt en halv miljon i år på initiativet säger bolagets vd Erik Brandsma:
 
– Om inte efterfrågan kommer från flygbolagen, då har vi tänkt att vi går ihop: organisationer, näringsliv, Östersunds kommun, och skapar en efterfrågan. Och vi ser det som vår klimatkompensation på vårt flygresande. Och det ska göra att någon är beredd att investera i produktion av biobränsle.
 
En knäckfråga för att fler flyg ska lyfta med biobränsle inblandat i tankarna är svårigheterna att få tag på det. Efterfrågan har helt enkelt inte varit tillräckligt stor för marknadskrafterna att få fart på produktionen.

Det biobränsle, gjort på matavfall, som nu köps in av bland andra Jämtkraft, Diös, Östersundshem och Skistar, transporteras till flygplatsen i Åre/Östersund ifrån bland annat Kalifornien.
 
– Det går via fartyg och därefter i Sverige med tankbilar.

Är det så klimatsmart, att importera flygbränsle från andra sidan jorden?

– Helst skulle vi vilja se det producerat så nära som möjligt, vi kommer att behöva det här i Jämtland, men just nu finns inte det alternativet.

Om lite drygt tio år ska en tredjedel av allt flygbränsle som tankas i Sverige vara förnybart. Det enligt förslaget från regeringens särskilda utredare Maria Wetterstrand.

I dagsläget blir merkostnaden för en enkelbiljett med flyget Åre/Östersund till Stockholm runt 380 kronor för den som väljer betala för en biobränslebiljett. Men med högre efterfrågan allteftersom är Erik Brandsmas förhoppning att så kallat biojetbränsle ska bli konkurrenskraftigare framöver.

– En del är ju att skapa volymer så att priserna går ner och därmed blir ett alternativ för de fossila, som det egentligen också behöver sättas en högre skatt på. Allt för att snabba på utvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista