Jordens uppvärmning nu halvvägs till två grader

2:05 min

2015 tycks bli det varmaste året hittills. Jordens medeltemperatur är nu en grad högre än då mätningarna inleddes i slutet av 1800-talet.

Enligt Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, är trenden med stigande medeltemperatur tydlig och det blir svårt att klara det tvågradersmål FN enats om

– Det enda scenario som med någorlunda säkerhet håller oss under tvågradersmålet , det har vi redan spräckt.

– Vi ligger alltså på utsläppsnivåer idag, som vi för 10 -20 år sedan kallade worst- case scenarion, säger Michael Tjernström.

När FN:s klimatmöte inleds i Paris den 30 november så sker det med beskedet att jorden värmts upp med en grad jämfört med när mätningarna började i slutet av 1800-talet. Det bekräftas i rapporter från bland annat Met Office, SMHI:s brittiska motsvarighet, och amerikanska NOAA.

På sitt sätt är det en milstolpe halvvägs till två grader.

Det är under två grader som uppvärmningen enligt FN måste stanna för att människan ska behålla kontrollen över klimatförändringarna. Vissa menar att också den nivån är riskabelt hög.

Oktober månad stack också ut. Enligt NASA har det aldrig tidigare hänt att en månad varit så mycket varmare än normalvärdet, över en grad.

Även om trenden är stigande temperaturer, så kan årets toppnotering förklaras med väderfenomenet El Nino säger Michael Tjernström:

–Just det här året har vi en kraftig El Nino, den bidrar till att hålla temperaturen uppe. Förra året vi hade en kraftfull El Nino var 1998 och det var rekordår under väldigt lång tid.

–El Ninos brukar inte bestå flera år i rad, så det finns anledning att anta att nästa år kanske inte blir lika varmt, säger Tjernström.

Men trots variationer mellan åren, så har vi redan släppt ut så mycket  växthusgaser att medeltemperaturen väntas stiga med en halv grad till. Michael Tjernström anser att fokus måste vara att snabbt hejda utsläppen

– För varje kilo kol vi tillför så ökar temperaturen lite grann. Kanske inte ens mätbart. Men det kommer leda till en förändring som vi kommer att få leva med i många många generationer.

–Man kan inte tro att vi kan vänta att göra något och så gör vi mycket sedan. För det vi har släppt ut, det har vi släppt ut. Och det får vi leva med, avslutar professor Michael Tjernström.