Dvärgbandmasken mer sprid än tidigare känt

1:41 min

En grupp forskare på Statens lantbruksuniversitet (SLU) varnar nu för att parasiten dvärgbandmask kan vara mer utbredd än man tidigare trott. Parasiten angriper levern hos värddjuret räv - och utomlands har flera människor infekterats.

Dvärgbandmasken förekommer inom ett långt större område än vad som tidigare har varit känt, förklarar viltekolog Gert Olsson på SLU.

– Om man intensifierar undersökningarna på fler platser så finns det nog en risk eller chans att man hittar parasiten där också, säger han.

I och med ett nytt fynd i rävspillning i ett femte område norr om Växjö så blir det nu allt svårare att hävda att utbredningen av den potentiellt dödliga parasiten är begränsad. Snarare borde utgångspunkten nu vara tvärtom - att det troligtvis finns få områden i Sverige där parasiten inte förekommer, enligt Gert Olsson.

Det finns inga registrerade fall hos människa i Sverige av parasiten, som kan orsaka ett angrepp på levern som liknar en aggressiv cancer, men enligt en forskningsrapport rapporteras ett 150-tal smittade varje år. I Litauen finns exempelvis de senaste tio åren ett hundratal fall där människor smittats.

Fallen tros till stor del ha orsakats av närkontakt med boskap och hundar som strövat fritt i vildmarken, och som burit med sig de ägg som kan leda till infektionen.

Men trots risken att parasiten är mer utbredd bedöms risken att smittas i Sverige fortfarande som låg, säger Gert Olsson.

– Det är fortfarande en mycket liten risk för människor att infekteras av den här parasiten. Men det är ändå någonting man ska ha i medvetandet när man rör sig i områden där parasiten förekommer. Kanske ska vi ta till oss de förhållningsregler som finns, till exempel att hantera fallfrukt med mera med försiktighet, eftersom de kan vara nedsmutsade med ägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista