Bilden visar Christian Reimers, sjuksköterskestudent och hans handledare Emma Adolfsson, på akutmottagningen i Karlskrona. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
1 av 2
Christian Reimers blir färdig sjuksköterska i sommar. Här med sin handledare Emma Adolfsson på akuten i Karlskrona. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Bilden visar Viviana Lundberg, ordförande för Vårdförbundet Student. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
2 av 2
Viviana Lundberg, ordförande för Vårdförbundet Student. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Minskat antal sjuksköterskestudenter som tar examen

5:56 min

Fler och fler börjar plugga till sjuksköterska, men andelen som tar examen från utbildningarna sjunker.

Förra året började 5 900 personer på någon av landets sjuksköterskeutbildningar. Det är nästan 800 fler än under läsåret 2012/2013. Men samtidigt sjunker andelen studenter som tar examen. 

Över 80 procent av de som började läsa i början av 2000-talet hade inom sex år tagit examen, men av de som började läsåret 2010/2011 sjönk andelen till 74 procent, enligt siffror från Universitetskanslerämbetet. 

– Jag var helt enkelt rädd för att jag inte skulle klara av det psykiskt, säger Kajsa Kero, som skulle ha tagit examen från sjuksköterskeutbildningen i Malmö i år om hon inte hade hoppat av.  

Hon beskriver en rädsla hon kände inför ett yrke med så stort ansvar för människors liv. Innan hon skulle ut på sin första praktik blev hon sjukskriven och hoppade till slut av.  

– Det handlade om patientsäkerhet och det handlade också om säkerheten hos personalen; att se folk som är eller är på väg att bli utbrända, säger Kajsa Kero.  

Vårdförbundets studentorganisation gör varje år en rankning av hur praktiken fungerar på de olika utbildningarna. Förra året uppgav fyra av tio studenter i undersökningen att de någon gång under sin praktik funderat på om de valt rätt yrke. En oroande siffra, tycker Viviana Lundberg som är ordförande för Vårdförbundet Student.  

– Nu börjar man se att det är fler och fler studenter som känner att: "Nämen jag orkar inte, jag vill inte gå till min praktik. Det är alldeles för stressigt". Eller: ”Jag får byta handledare dagligen för att min handledare har blivit sjukskriven och det är ingen annan som kan tänka sig att ha student”. Det är ju sådana saker som oroar oss enormt mycket, säger Viviana Lundberg.

Christian Reimers går på sjuksköterskeutbildningen på Blekinge tekniska högskola, som får höga poäng i Vårdförbundet Students rankning. Han är nöjd med sin utbildning och den praktik han gör just nu på akuten i Karlskrona. 

– Här har det varit väldigt bra handledare. Jag tycker att det finns en kultur i att man vill lära ut, det har funkat jättebra, säger Christian Reimers.

Han blir klar nu i sommar och har redan första jobbet klart, på akuten i Kungälv. Där kommer han att få fortsatt handledning under sitt första år i ett så kallat kliniskt basår. Sådana insatser och bättre lön och arbetsmiljö tror han kan locka fler att välja och stanna kvar i yrket.  

– Jag tror att det är en jättebra idé att man får hjälp i början. Det tror jag man behöver.

Vad gör du om tio år?
 
– Jobbar med akutsjukvård. Var och i vilken form, vet jag inte riktigt, men jobbar med akutsjukvård, tror jag absolut, säger Christian Reimers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista