Soldater går ombord på en båt, Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Ulf Kristersson
Foto: Fredrik Sandberg /TT, Jessica Gow/TT.

Moderaterna vill satsa 8,5 miljarder mer på försvaret

1:29 min

På grund av det försämrade omvärldsläget vill Moderaterna satsa 8,5 miljarder kronor extra på försvaret under nuvarande inriktningsperiod, skriver fyra företrädare för partiet på DN Debatt.

– I ett läge där vi ser att Sveriges förmåga inte svarar mot de behov vi ser i vår omvärld måste vi agera redan före nästa försvarsbeslut, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, säger Ulf Kristersson partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Det är Rysslands ökade satsningar på sin militära förmåga, det fortsatta hotet från den internationellt terrorismen och den pressade sammanhållningen inom EU, som Moderaterna ser som huvudargument för att Försvarsmakten måste få mer pengar.

Partiet vill att de svenska försvarsanslagen ska öka med en halv miljard redan i år, två miljarder nästa år, och tre miljarder per år från och med 2019. Totalt innebär det att försvaret får 8,5 miljarder extra - alltså utöver de 10,2 miljarder till Försvarsmakten som alla riksdagspartier var överens om att skjuta till i det nuvarande försvarsbeslutet som gäller till 2020.

Utspelet, som Moderaterna gör på DN Debatt, gör nu att samtliga allianspartier och Sverigedemokraterna är överens om att Försvarsmaktens budget måste öka ännu mer.

– Jag skulle tro att regeringen ser samma problem som vi och önskar att regeringen öppnar för möjligheten att förstärka försvaret redan under innevarande budgetår 2017 så vi kan göra en ny gemensam analys av försvarets långsiktiga behov, säger Ulf Kristersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista