Klas Friberg, som nyligen utsetts till tillförordnad chef i polisens Region Syd, håller pressträff i Polishuset i Malmö.  Foto: Emil Langvad/TT.
Klas Friberg, som nyligen utsetts till tillförordnad chef i polisens Region Syd, håller pressträff i Polishuset i Malmö. Foto: Emil Langvad/TT.

Polischef: Läget i Malmö allvarligt

"Viktigast att vända den negativa spiralen bland medarbetarna"
1:42 min

Alldeles för många unga män har dödats i Malmö. Det konstaterar den nytillträdde regionpolischefen Klas Friberg, som är tillförordnad chef i Region Syd i tre månader.

– Min utmaning är att bilda mig en uppfattning om läget när det gäller den grova brottsligheten, gängkriminaliteten. Även det dödliga våldet, framför allt i Malmö, men också på andra platser i Syd, säger Klas Friberg.

– Men också att få en bild av hur utredningsverksamheten bedrivs och fungerar, och möjligtvis bidra till att båda de här sakerna "boostas" och utförs på ett bättre och tydligare sätt, säger han.

Med elva öppna mordutredningar och dessutom ett 60-tal mordförsök har polisen i Malmö beklagat sig att de inte har kompetent personal så det räcker. Klas Friberg väljer att inte kommentera det än.

– Det är alldeles för tidigt för mig att säga något om det, när det gäller Syd. Detta eftersom jag bara har varit här i två dagar. Men jag ska bilda mig en uppfattning om det, säger han.

Polischefen Klas Friberg har redan fått goda recensioner av många i Malmöpolisen. Frågan är hur han ska få resurserna att räcka till att få bukt med den kritiska situationen just i Malmö utan att det utarmar den övriga regionen. Så här svarar han på det.

– Vi måste emellanåt prioritera vår verksamhet och i prioriteringsordningen får de grövsta brotten den största uppmärksamheten och de flesta resurserna.

– Sker det osedvanligt mycket grov brottslighet så behöver vi satsa våra resurser på spaningsmord, inte bara i Malmö utan på andra ställen i regionen. Då får tyvärr annan brottsbekämpning prioriteras ned.

Klas Friberg har redan träffat facket, som var skarpt kritisk mot den just avgångna regionpolischefen, och lovar att göra det varje vecka.

Han säger att han ska försöka göra skillnad genom att arbeta med sina närmaste chefer, men tror inte att han kommer att hinna ut på fältet särskilt mycket. Målet är att förbättra arbetsglädjen, säger Klas Friberg.

– Jag upplever att det finns en trötthet som är framförd av medarbetarna, cheferna och de fackliga organisationerna. Då tycker jag att det är den absolut viktigaste uppgiften att vända en negativ spiral, att få en positivitet. Nöjda medarbetare ger nöjda medborgare, säger han

Klas Friberg har ett förflutet i Skåne och har studerat i Lund fem år, men underströk i dag att han inte har några planer på att permanent flytta från Göteborg. Däremot tvekade han inte att säga ja till tre månader.

– Om min chef, i den enda organisation som vi är, tycker att jag ska åka ned och efterträda, eftersom en av våra chefer avslutade väldigt snabbt, då tycker jag det är mitt uppdrag att göra det. Jag ska göra så gott jag kan här, säger Klas Friberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".