Nazister till Almedalen

2:07 min

Den öppet nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen har ansökt om att få delta under Almedalsveckan i Visby i sommar.

Ordföranden för Almedalsveckan, den socialdemokratiska ombudsmannen Leif Dahlby säger att organisationen kommer att få delta.

– Jag tycker att det synd att de kommer hit, men jag kan inte göra någonting åt det. Men jag tycker inte att der är bra, säger Dahlby till Ekot.

Varför inte då?

– Jag tycker inte att vi ska ha öppet nazisitiska partier som är med. De demokratiska regler är ju så att alla får vara med och yttra sig. De har rätt att vara där.

Till tidningen Hela Gotland säger organisationens talesperson Pär Öberg, som Ekot inte har lyckats nå, att Nordiska motståndsrörelsen har ansökt om tillstånd att få plats att vara på plats och att hålla tal under almedalsveckan, en ansökan som kommer att hanteras på samma sätt som andra ansökningar, säger projektledaren Mia Stuhre till tidningen.

Ordföranden Leif Dahlby tror att det här kan få konsekvenser för övriga arrangemang under politikerveckan.

– Det finns en risk att det gör det. Jag kan tänka mig att det finns synpunkter att få någon plats jämte där. Det kommer att påverka de andra som vill vara med där. Det gäller deras åsikter och att man känner obehag och stå jämt dem.  

Det är inte första gången som en nazistisk organisation medverkar i Almedalen, det har även Svenskarnas parti, som har upplösts gjort. Enligt den antirasistiska stiftelsen Expo skiljde sig organisationerna inte åt ideologiskt, men Nordiska Motståndsrörelsen som har omkring 150 aktiva medlemmar, enligt Expo, är helt öppet nazistiska och våldsbenägna.

– Det är en som har nära till våld och som är öppet nationalsocialistiska och hyllar Hitler. De är revolutionära och har en mycket grov propaganda som riktar in sig på inte minst den judiska gruppen, berättar Jonatan Lehman som är researcher på Expo

Enligt stiftelsens granskning var drygt hälften av de mest aktiva medlemmarna år 2015 dömda för någon form av brott.

Men yttrandefriheten ger dem rätt att delta, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Yttrandefriheten, mötesfriheten och föreningsfriheten gäller även de som majoriteten anser att vara förkastligt och upprörande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista