Arkivbild. Alice Bah Kuhnke (MP).
Arkivbild. Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen utreder demokratikrav för att få bidrag

"Stort problem om tilliten till vårt bidragsgivande system brister"
1:43 min

Alla myndigheter bör ställa samma demokratiska krav på organisationer som får ekonomiskt stöd. Det anser regeringen som nu tillsätter en utredning som ska se över frågan.

Kriterierna måste bli mer enhetliga, enligt kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
 
– Därför vi ser ett behov av att ha ett rättssäkert system. Det har visat sig att de olika myndigheterna gör olika bedömningar utifrån de lite olika krav på demokrati och värdegrund som de har. Det är inte ett hållbart system, säger hon.
 
Ett trettiotal myndigheter ger varje år bidrag till organisationer och föreningar av olika slag. De senaste åren har stödet årligen legat runt 13 miljarder kronor. De olika myndigheterna styrs idag av olika förordningar, och har därmed inte samma demokrati-kriterier vilket är problematisk enligt Alice Bah Kuhnke.

– Det kan ju i förlängningen leda till att en organisation får stöd från en myndighet men inte från en annan beroende på att myndigheterna har olika sätt att arbeta, och olika formuleringar och olika krav, säger hon. 
 
I juni förra året enades regeringen och allianspartierna i den så kallade terroruppgörelsen att en utredning skyndsamt skulle tillsättas för att se över just hur ett förtydligat demokratikriterium kan införas för bidrag som kommer från statligt håll. Detta för att förhindra att bidrag kan beviljas exempelvis till spridning av hat eller våldsbejakande budskap.

– Det stora problemet, är om tilliten till vårt bidragsgivande system brister. Därför räcker det att en organisation av tusentals har brutit mot de krav som skattebetalarna ska känna att de kan ställa.

Och hur ska man komma åt att organisationer på pappret utger sig för att vara demokratiska, men i verkligheten inte agerar därefter?

– Det är något som jag också förväntar mig att utredaren kommer med förslag på hur vi ska hantera, säger Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".