Ygeman och Billström
Moderaterna tror att alliansen kan föra samtal med Socialdemokraterna.

Moderaternas besked om utskottsposter och SD ligger fast

3:13 min

Moderaterna tror att alliansen kan föra samtal med Socialdemokraterna om fördelningen av ledande poster i riksdagens utskott trots att Liberalerna och Centerpartiet backat.

Frågan om Sverigedemokraterna ska få tillträde till ledande poster i riksdagens utskott efter valet har skapat debatt inom alliansen idag.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström menar att de måste prata med Socialdemokraterna.

– Våra kollegor får ju ge uttryck för sina åsikter i den här frågan men från Moderaternas sida är det fortfarande uppenbart att vi måste sätta oss ner med Socialdemokraterna, säger han.

Två av allianspartierna säger att frågan är död, kan ni gå fram med ett samtal med Socialdemokraterna under de omständigheterna?

– Det är ju så att när det gäller proportionaliteten har jag inte uppfattat att det finns någon annan uppfattning från de här partierna.

Idag har Sverigedemokraterna inte några ordförandeposter i riksdagens utskott, de posterna har de andra sju partierna i riksdagen fördelat mellan sig.

Men igår gav alliansen ett nytt besked, att även Sverigedemokraterna ska kunna leda arbetet i utskotten, platserna ska fördelas efter valresultatet.

Det här har väckt starka reaktioner och såväl Centerpartiets ledare Annie Lööf som Liberalernas Jan Björklund har idag sagt att frågan är död eftersom Socialdemokraterna sagt nej.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman är undrande inför att Centerpartiet och Liberalerna låter Socialdemokraternas besked avgöra om Sverigedemokraterna ska får ordförandeposter.

– Det är uppenbart att Liberalerna och Centerpartiet behöver reda ut sin principiella syn på att ge Sverigedemokraterna makt och inflytande. Om man ska tro deras egna förklaringar är det bara Socialdemokraternas nej som hindrar dem. Något de tidigare sagt sig aldrig vilja göra.

Socialdemokraternas besked i dag är att Sverigedemokraterna inte kommer att få några ordförandeposter efter valet, även om partiet ökar. 

– Jag ser ingen anledning till att vi skulle bidra till att ge Sverigedemokraterna makt och inflytande, säger Anders Ygeman.

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson är kritisk till att Socialdemokraterna inte vill diskutera hur utskottsposter ska fördelas utifrån Sverigedemokraternas starkare ställning, men tycker också att Liberalerna och Centerpartiet backar lite väl snabbt. 
 
– Jag tror att det är lite snabbt att redan dra tillbaka det idag. Vi hade behövt ha det här samtalet men nu kommer vi att behöva diskutera det här efter valet.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, tycker att alliansens svängningar om fördelningen av ordförandeposter är närmast tragikomiska, men är samtidigt kritisk.

– Man ska fortsätta mobba ut oss, man ska fortsätta att på alla sätt förneka oss inflytande.

Hur ser du på alliansens olika besked?

– Det visar verkligen hur splittrad alliansen är och det är närmast tragikomiskt att det enda man lyckades komma överens om var att man skulle be Stefan Löfven om lov att göra någonting. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista