För att stimulera

M vill premiera kärnkraft före vindkraft

2:29 min

Moderaterna har hotat att lämna energiuppgörelsen om inte förutsättningarna för kärnkraften blir bättre.

I dag möts energigruppen med diskussioner mellan de fem partier som står bakom energiuppgörelsen - Socialdemokraterna och Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna hos energiminister Anders Ygeman. 

Moderaterna har hotat att lämna uppgörelsen och kräver bland annat att elmarknaden görs om så att el från kärnkraft betalas högre än el från vindkraft.

Avsikten är att stimulera fortsatt användande av kärnkraft. 

– Vi behöver se över prissättningsmekanismen. Den värdesätter inte energislag som kan leverera el när vi som bäst behöver det, vilket riskerar att vi riskerar att sitta i en situation där vi har elbrist under stora delar av vinterhalvåret, säger Carl-Oskar Bohlin som är moderat ordförande i näringsutskottet.

Moderaterna vill alltså att el-marknaden görs om så att det blir bättre betalt för el från kärnkraft och vattenkraft som utan avbrott levererar lika mycket el hela tiden, än för vind och solkraft som bara levererar när det rätt förutsättningar. 

Inför energigruppens möte har bland annat Moderaterna sagt att de vill ändra formuleringen i energiuppgörelsen så att det 2040 ska vara enbart förnybar el till att det ska vara fossilfri el.

Men enligt Carl-Oskar Bohlin är det viktigast att nå resultat i diskussionerna.

– Det viktigaste för oss är utfallet i detta. Vi vill att Sverige ska ha stabil och koldioxidfri elproduktion, säger han.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vill inte lämna energiuppgörelsen men ställer krav på att regeringen ska stoppa statliga Vattenfall från att lägga ner reaktorerna Ringhals 1 och 2.

Moderaterna säger att en eventuell fortsatt drift måste bygga på ett ekonomiskt försvarbart beslut.

– Det måste vara en bedömning som Vattenfall får göra på marknadsmässiga grunder. Men vi tycker absolut att de bör få uppdraget att undersöka saken, säger Carl-Oskar Bohlin.

Den tidigare energiministern, näringsminister Ibrahim Baylan, tycker det vore ansvarslöst om moderaterna skulle lämna uppgörelsen.

– Det vore direkt farligt om den här uppgörelsen som ska garantera långsiktighet och stabila förutsättningar för svensk energiförsörjning skulle spricka, ironiskt nog kanske det är farligast just för kärnkraften som ofta är investeringstung när man behöver göra saker och ting, säger Ibrahim Baylan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista