1 av 2
Musikern och konstnären Dror Feiler kritiserar de israeliska myndigheternas bild av vad som hände vid bordningen.
2 av 2
Edda Manga. Foto: Kalle Wannerskog/SR.

Alla svenskar från Gazakonvojen hemma igen

Resten av de svenskar som deltog i konvojen till Gaza kom i dag till Sverige och landade på Arlanda flygplats.

Musikern och konstnären Dror Feiler kritiserar de israeliska myndigheternas bild av vad som hände vid bordningen men medger att passagerarna gjorde våldsamt motstånd.

– Ingen angrep med järnrör, det var bara träklubbor. Den israeliska armén försöker bland ihop korten och försöker ljuga.

De hemvändande möttes av ett stort följe bestående av både släktingar och media på Arlanda och alla ville berätta om hur de upplevt de senaste dygnen.

Dror Feiler säger att han fick stryk den där tidiga morgonen när han försökte prata med soldaterna som bordade båten och han tänker nu, precis som en del andra, processa mot Israel, för att ha blivit bortförd och fängslad.

Edda Manga åkte med den turkiska båten där flesta våldsamma scener ska ha utspelat sig.

Hon menar att alla som befann sig på båten hade fredliga avsikter men agerade med bestämt motstånd och hon ser inget problem med att den turkiska islamiska hjälporganisation IHH, som av vissa anklagas för att ha kontakt med islamistiska terrorister, fanns med på båten.

– De är inte turkiska islamister. De är en muslimsk organisation som sysslar med humanitär hjälp i 143 länder.

Du ser inte en risk att du hamnat i ett propagandamaskineri där det kan finnas grupper som kanske hade ett intresse av att Israel skulle agera just såhär?

– Israel agerar såhär av okända anledningar. De agerar irrationellt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".