En israelisk soldat syns ombord på det turkiska fartyg som deltog i konvojen och som bordades på internationellt vatten. Foto: Scanpix.
Ship to Gaza

Israeliska soldater misstänks för stölder

En ny skandal skakar den israeliska armén. Flera soldater har gripits anklagade för att ha gjort affärer med bärbara datorer uppenbarligen stulna på de fartyg som deltog i Gazakonvojen i våras.

Tidigare i veckan väckte bilder av en soldat, som glatt poserade framför fängslade palestinier, avsky över hela världen.

Nu handlar det om ren kriminalitet med åtminstone en officer inblandad.

Enligt uppgifter i israeliska medier i dag är det den gripne officeren som har stulit datorerna. Han har sedan sålt dem vidare till andra soldater.

Åtminstone fyra av dem har gripits och hos dem har man hittat andra bärbara datorer och mobiltelefoner som också var stulna, men inte nödvändigtvis på Ship to Gaza-fartygen.

Det israeliska angreppet i slutet av maj på konvojen som var på väg att bryta blockaden mot Gaza väckte en proteststorm över hela världen då nio turkiska aktivister dödades av israeliska soldater.

Fartygen bogserades sedan in till den israeliska hamnstaden Ashdod, där de låg tills dom helt nyligen återlämnades till Turkiet.

Alla ombord greps och fängslades innan de, som inte var israeler, utvisades. Några klagade då över att de blev av med bland annat sina mobiltelefoner.

En italiensk journalist hävdar att hans kreditkort har använts efter att det beslagtogs av israelerna. Men enligt israelisk militär har inga stöldanmälningar gjorts.

– Om det som nu kommer fram om stölder verkligen stämmer har armén ett allvarligt problem med sin värdegrund, säger en högt uppsatt officer till den israeliska nättidningen Ynet.

Den israeliska raiden mot Gaza-konvojen har blivit ett stort bekymmer för både regering och försvarsmakt. Den väckte inte bara kraftiga internationella protester, den visade också stora brister i planeringen av angreppet.

Sommarens offentliga granskningar pekar mot att varken politiker eller militärer riktigt förstod vad de gav sig in i.

Nu riskerar aktionen att inte bara sätta fläckar på försvarsledningen utan också på fotfolket.

Christer Fridén, Jerusalem

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista