Hörde av sig om plundring.
Ship to Gaza

Israel informerades om stölder

I Israel greps idag ytterligare en soldat misstänkt för att ha stulit bärbara datorer på fartygen i Ship-to-Gaza-konvojen. Regeringen ska ha varskotts om att plundring pågick.

En av de israeler som vad med på ett av fartygen, Knessetledamoten Hanin Zoabi, säger idag att hon strax efter angreppet mot konvojen skrev till myndigheterna om att plundring ägde rum ombord.

Efter att Hanin Zoabi förhörts om sitt engagemang i Ship-to-Gaza och släppts på fri fot skrev hon till både justitieministern och förvarsministern och till ministern för inre säkerhet och bad om en undersökning kring allt det som försvunnit. Men något svar har hon aldrig fått.

De soldater som har gripits misstänkta för att ha stulit bärbara datorer tros ha gjort det när fartygen låg vid kaj i den israeliska hamnstaden Ashdod, efter att de bordats av israelerna.

Men Hanin Zoabi hävdar att saker och ting försvann redan innan fartygen anlöpte Ashdod. I en intervju i den israeliska nättidningen Ynet säger Hanin Zoabi, som är israelisk palestinier: "Folk som kommer för att döda, de har inga problem med att stjäla". Hon såg själv att det pågick.

Ytterligare en soldat har nu gripits, misstänkt för att vara inblandad i den här stöld- och hälerihärvan. Tillsammans med en tidigare gripen ska han ha utfört själva stölderna, medan ytterligare fyra soldater har förmedlat försäljning av datorerna, eller själva köpt.

Konvojen, som var på väg att bryta blockaden mot Gaza, bordades den sista maj av israelisk militär, som dödade nio aktivister ombord på ett av fartygen.

Christer Fridén, Jerusalem

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista