WIKILEAKS

Johansson nöjd med svar om USA-förbindelser

2:09 min

Justitieutskottets socialdemokratiska ordförande Morgan Johansson är nöjd med informationen från regeringen om samarbetet mellan svenska myndigheter och USA.

Detta efter att justitieminister Beatrice Asks statssekreterare i dag har informerat utskottet om de Wikileaksdokument som publicerades i måndags.

Men Vänsterpartiets Jens Holm är fortfarande inte nöjd.

– Det räcker inte på långa vägar. Vi behöver vända på alla stenar i den här frågan så att vi verkligen kan gå till botten med den svenska regeringens samarbete med USA:s ambassad.

Wikileaks publicerade dokument från den amerikanska ambassaden om att svenska regeringen ville ha ett informellt samarbete med USA om övervakning av misstänkta terrorister i Sverige.

Enligt dokumenten ska svenska tjänstemän ha sagt till amerikanerna att ett formellt samarbete var omöjligt utan att riksdagen informerades och det ville man undvika.

Det var de uppgifterna som fick Morgan Johansson att gå i taket i måndags.

– Skulle det vara fråga om ett grundlagsbrott, och det finns de som spekulerat i det, är det skäl till avgång.

Vänsterpartiet begärde att en sanningskommission tillsätts för att utreda vad som egentligen har hänt.

Men efter att Beatrice Asks statssekreterare informerat utskottet i dag känner sig i alla fall Morgan Johansson helt lugnad.

– De besked jag fått är att det inom ramen för det vanliga polisarbetet är det reglerat på ett riktigt sätt. Jag har ingen anledning att misstro departementets bild av det som förevarit så jag tänker inte gå vidare.

Men Vänsterpartiets Jens Holm är fortfarande inte övertygad om att de amerikanska uppgifterna var felaktiga.

Han känner sig inte heller övertygad om att Morgan Johansson verkligen har fått betryggande bevis om det.

– Det tror jag inte. Jag tycker att det är olyckligt att han låter sig omfamnas av justitieministern på det här viset. Den där informationen räcker inte utan vi behöver lyssna på alla personer som varit involverade i det här informationssamarbetet med USA.

– Man har uppenbarligen bedrivit en form av samarbete som inte varit förankrat i den svenska lagstiftningen och det är därför det är så viktigt att gå till botten med det här.

Inger Arenander Ci Holmgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista