Kvinna i blå klänning.
Moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra meddelar på en pressträff den 25 augusti att hon avgår. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inget lyft för Moderaterna efter partiledaravgång

Kvar på rekordlåg nivå
2:16 min

Stödet för Moderaterna har inte ökat nämnvärt efter beskedet från Anna Kinberg Batra att hon avgår som partiledare.

Se även: Grafik: Svensk väljaropinion, september 2017

Moderaterna ligger kvar på en rekordlåg nivå strax under 17 procent. Det visar den senaste sammanvägningen av flera opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

– Att göra sig av med Anna Kinberg Batra har inte gett något opinionslyft till Moderaterna. Det är väntat, men inte självklart. När Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt avgick lyfte partiet snabbt i opinionen, säger Fredrik Furtenbach, politisk kommentator på Ekot.

Rörelserna är små i den senaste sammanvägningen. Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ går alla uppåt med marginella 0,3 procentenheter.

Om Moderaterna är missnöjda med att partiledarbytet inte ger något vidare utslag i opinionen, så går det ännu sämre för allianskamraterna i Kristdemokraterna och Liberalerna.

Båda backar med 0,5 procentenheter. Kristdemokraterna ligger på 3,2 procent, en bra bit under fyraprocentsspärren. Hela alliansen har problem konstaterar Fredrik Furtenbach.

– Nu vidgas till och med de rödgrönas försprång lite grann. Det är ingen stor skillnad, men det går åt fel håll för Alliansens del. De borde kunna leda, därför att normalt kostar det att regera. Sittande regeringar brukar tappa.

– Ska alliansen komma igen behöver den enas kring vissa grundläggande frågor som till exempel vilka möjligheter man har att regera med Sverigedemokraterna som ligger som ett stort tredje block, säger han.

Socialdemokraterna får 29,7 procent i mätningen och är långt större än något annat parti.

Näst störst är Sverigedemokraterna, trots en liten nedgång sedan förra mätningen. Nu har partiet 17,8 procent av väljarstödet och har i flera mätningar varit näst störst i den svenska politiken.

– De har legat på ungefär den här nivån länge. De har stabiliserat sig som ett parti kring 18 procent, säger Fredrik Furtenbach.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".