Grafik: Moderaternas återhämtning av sin topposition i mätningen.
1 av 3
M återtar i decembermätningen sin topposition gällande "lag och ordning" samt "landets ekonomi".
Bäst parti enligt mätningen, i de fyra viktigaste valfrågorna. Sjukvård: S. Invandring/integration: SD. Skola & utbildning: S. Lag & ordning: M.
2 av 3
De fyra viktigaste frågorna enligt opinionsmätningen "Bäst parti", och partierna som stöd enligt störst andel svarande har bäst politik på området.
Partierna som toppas opionsmätningen "Bäst parti" i följande ämnen. Äldreomsorg: S. Landets ekonomi: M. Jobb och sysselsättning: S, Pension: S, Miljö/klimat: MP, Jämställdhet: S.
3 av 3
Frågorna som raknas på plats fem till tio av de viktigaste i mätningen, och de partier som anses ha bäst politik på området.

Grafik: Så rankar väljare partiernas politik – område för område

I opinionsmätningen "Bäst parti" mäter Novus hur väljare ser på partiernas politik i olika sakfrågor. I mätningen rankas även vilket ämnesområde som anses viktigast av väljarna.

Sjukvård står kvar som viktigaste sakfrågan i undersökningen, och Socialdemokraterna stärker sin topposition jämfört med förra mätningen. I september svarade 20 procent att S hade bäst politik gällande sjukvård, jämfört med 22 i december.

Integration och invandring klättrar från att ha varit tredje viktigaste sakfrågan, till en andraplacering i mätningen. Sverigedemokraterna behåller toppositionen men andelen svarande som säger att SD har bäst politik på området minskar från 29 procent i september, till 26 procent i december.

Utbildning och skola går från att ha varit näst viktigaste sakfrågan, till en tredjeplacering i mätningen. Socialdemokraterna toppar mätningen, men minskar från 18 till 19 procent jämfört med mätningen i september.

Lag och ordning behåller sin plats som fjärde viktigaste ämne. Moderaterna återtar topplaceringen efter att i förra mätningen ha fallit. Med 19 procent toppade SD mätningen i september, nu ligger M högre med 23 procent.

Äldreomsorgen ligger kvar som femte viktigaste sakfråga i undersökningen och Socialdemokraterna toppar listan, även om andelen minskar från 19 till 18 procent.

Landets ekonomi går från att tidigare vara åttonde viktigaste ämne till plats sex i mätningen. Moderaterna återtar toppositionen i ämnet, efter att i förra mätningen ha tappat den till Socialdemokraterna. 24 procent svarade i september att S har bäst politik på området, jämfört med 28 procent för M i december.

Jobbfrågan tappar en placering till att vara sjunde viktigaste sakfråga i undersökningen, och S behåller sin topposition. I septembermätningen svarade 23 procent att S har bäst politik på området, jämfört med 22 i december.

Pensionsfrågan går från att vara nionde viktigast till åttondeplats i mätningen. S behåller topplatsen och ligger stabilt på 19 procent.

Miljöfrågan sjunker från att vara sjunde viktigast till en tiondeplats i mätningen. Miljöpartiet behåller topplaceringen men andelen som svarar att partiet har bäst politik på området sjunker från 30 till 22 procent.

Jämställdhet ligger kvar som tionde viktigaste sakfrågan i mätningen och Socialdemokraterna behåller sin topposition med samma 18 procent som i septembermätningen.

Fakta: Bäst parti december 2017

Undersökningen, med totalt 1001 intervjuer, genomfördes 14 - 20 december 2017, genom en riksrepresenativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. 

De sammanlagda svaren per ämnesområde når inte upp till 100 procent då svarande inte alltid svara vilket parti de anser bäst.

De frågorna som är redovisade är de tio politiska frågor som väljarna anser vara de viktigaste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".