Svensk Väljaropinion Oktober 2018, källa: SIFO
Svensk Väljaropinion Oktober 2018, källa: SIFO Foto: Ekot

Grafik: Alliansen backar, S och SD får ökat stöd

  • Socialdemokraterna går framåt, men Vänsterpartiet och Miljöpartiet har nästan oförändrat stöd sen valdagen.

  • Bland allianspartierna är det bara Centerpartiet som ökar. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna backar. 

  • SD står för den största procentuella skillnaden jämfört med valresultatet. Det visar Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.


Källa: Kantar Sifo

Ekot publicerar varje månad en sammanvägning av resultaten från en rad partisympatimätningar. Från och med september 2016 görs det här indexet för vår räkning av Kantar Sifo.

Totalt antal intervjuer i oktober 2018: 7 635 st.

Ibland genomförs mätningar över ett månadsskifte. I de fallen antar vi att intervjuerna är jämnt fördelade över intervjuperioden. Det förekommer också att vi efterjusterar resultatet för en månad när ett institut publicerat en relevant mätning efter vår publicering.

De institut som ingår i sammanvägningen är Novus, Kantar Sifo och Ipsos. Ipsos förändrade sin mätmetod från och med juni 2016. Mer om det finns på företagets hemsida.
- Demoskop ingår från oktober 2017 inte i Svensk Väljaropinion. Orsaken är att företaget bytt metod och nu bara delvis använder slumpmässigt urval.
- Skop
ingår inte sedan 2015/2016 eftersom de relativt sällan genomför partisympatimätningar.

Fram till augusti 2016 har sammanvägningen gjorts av Novus Opinion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".