Statsvetare: Därför kan S och SD gynnas av extraval

1:01 min

Stödet för alliansen minskar jämfört med valresultatet. Fler väljare skulle i stället lägga sina röster på Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna om det var val i dag. Det visar Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

Om väljarna fick rösta i dag så skulle resultatet i stort sett vara ungefär detsamma som vid valet den 9 september. De rödgröna skulle vara något större än alliansen och SD skulle få en stark vågmästarroll.

Svensk väljaropinion ger Socialdemokraterna 28,9 procent, det vill säga drygt en halv procentenhet mer än i valet. Däremot har Vänsterpartiet och Miljöpartiet nästan oförändrat stöd sen valdagen, drygt 8 respektive drygt 4 procent.

På den andra sidan blockgränsen backar både Moderaterna och Liberalerna med drygt en halv procentenhet vardera jämfört med valresultatet. Moderaterna får 19,1 procent och Liberalerna 4,9.

Även Kristdemokraterna hamnar något under valresultatet, med 5,9 procent.

Bland allianspartierna är det bara Centerpartiet som ökar, dock marginellt, från 8,6 i valet till 8,9 procent i dag.

SD står för den största procentuella skillnaden jämfört med valresultatet, partiet ökar från 17,5 procent valnatten till 18,7 i dag.

Statsvetarprofessor Tommy Möller anser att opinionsmätningar kan påverka partiernas agerande i förhandlingarna om regeringsbildningen. Dagens Svensk väljaropinion tror han stärker Centerns och Liberalernas linje.

– De två partierna har i praktiken gjort tummen ner för Ulf Kristersson som statsminister. Det hade knappast varit förvånande om vi hade sett en överströmning av väljare från Centern och Liberalerna till Moderaterna, men någon sådan tendens tycks inte finnas.

– C och L kanske upplever nu att det inte är så självklart att de kommer att straffas om de sviker borgerligheten.

En annan effekt av dagens mätning, säger Tommy Möller, är att både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna lugnt kan se fram emot ett extraval.

– Partier som tror sig ha möjlighet att öka sitt väljarstöd har naturligtvis större anledning att vilja ha ett extraval, säger han.