Fler barn söker stöd hos BRIS

1:28 min

Psykisk ohälsa är den i särklass vanligaste orsaken till att barn ringer till Barnrättsorganisationen BRIS. I fjol var det 3 procent fler som kontaktade Bris än året innan. Det visar organisationens årsrapport som presenteras i dag.

Fyra av tio samtal handlar om psykisk ohälsa och det oroar Magnus Jägerskog, generalsekreterare för BRIS.

– Men vi är inte förvånade. Forskningen har tydligt visat hur den psykiska ohälsan har ökat, bland barn och unga, egentligen ända från 1980 fram till i dag. Så vi är inte förvånade.

– Snarare ska man se det som en alarmklocka, att ta de här frågorna på allvar, att ta ungas hälsa på ett större allvar än vad man har gjort, säger Magnus Jägerskog.

Årsrapporten bygger på närmare 27 000 Så kallat kurativa kontakter, som tagits med Bris. 9 av 10 kontakter var med barn, De allra flesta som sökte råd och stöd var flickor.

Det är fler samtal som gäller psykisk ohälsa jämfört med året innan, men man skall vara ytterst försiktig att jämföra, säger Magnus Jägerskog, eftersom dokumentationen har ändrats.

Samtalen handlar bland annat om ångest, depression, och självskadebeteende. Många undrar varför de mår dåligt, och hur de ska göra för att må bättre, säger han.

– Många kontaktar oss också där man har en vårdrelation med till exempel barn- och ungdomspsykiatrin men där den inte fungerar, och en stor slutsats som vi ser i rapporten, det är att samhället på väldigt många olika sätt brister i att ge stöd till barn för sitt mående.

– Det finns många beskrivningar hur barn slussas runt mellan olika vårdinstanser, där de inte får information om vården, där de inte alls görs delaktiga i vården, något som de har rätt till, säger Magnus Jägerskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista