FN

FN-chef slår larm om matbrist i flyktingläger

1:56 min

Den akuta bristen på mat i flyktinglägren runtomkring Syrien är en helt avgörande orsak till att så många flyktingar just nu strömmar till Europa. Det sa chefen för FN:s matprogram World Food Program, WFP, när hon träffade Ekots USA-korrespondent i FN-högkvarteret i New York i går kväll.

Därför vädjar FN nu till omvärlden om mer pengar, snabbt, för att bistå flyktingarna i Mellanöstern med mat och vatten.

– Vi har tvingats att helt dra in mat och vatten för fler än 360 000 flyktingar i lägren i Libanon och Jordanien, säger Ertharin Cousin när Ekot träffar henne mellan de ständiga krismötena här i FN-skrapan i New York.

Chefen för FN:s matprogram, amerikanskan Ertharin Cousin, slår nu åter larm om bristen på mat för dem som flyr kriget i Syrien.

– Dessutom har vi tvingats halvera de redan små matransonerna för ytterligare 1,3 miljoner människor på flykt från Syrienkriget, säger hon.

Sambandet mellan den akuta bristen på mat i lägren och flykten till Europa är mycket starkt, det handlar om att svälta eller ta sig vidare. Då finns bara ett val för de som kan, säger Ertharin Cousin.

I december tog pengarna till FN:s matprogram helt slut, eftersom att FN fram till dess hade fortsatt ge flyktingar fulla dagsransoner mat i övertygelsen om att pengarna skulle fortsätta komma in från en omvärld väl medveten om det akuta läget i och kring Syrien.

– Men pengarna kom inte. Inte förrän vi slog larm på allvar, vilket vi alltså nu åter tvingas göra, säger Ertharin Cousin.

Ertharin Cousin kallar situationen ett absolut nödläge. Pengarna till FN:s matprogram täcker långt ifrån behoven eftersom antalet flyktingar från det sönderfallande Syrien hela tiden ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista