• Både Joakim Palme, professor i statsvetenskap och son till Olof Palme, och Ingvar Carlsson, tidigare socialdemokratisk statsminister, är kritiska till den polisutredning som gjordes efter mordet och domstolshanteringen.

  – Framför allt ligger den stora bristen i domstolbehandlingen, anser Joakim Palme.

  – Man lyckas inte säkra en rättssäker process och man ställer mycket högre krav på bevisningen ä i ett vad man gör i ett vanligt mordfall, säger Joakim Palme.

  I diskussionen deltar Rolf Stengård redaktör för den grävande journalistiken på Sveriges Radio och som följde Palmemordet. 

 • Lisbeth Palme, hustru till Olof Palme, har knappt givit några intervjuer om Olof Palme sedan mordnatten 1986. Inför 25-årsdagen av mordet intervjuas hon nu av Studio Etts Helena Groll, och berättar om sina minnen av Olof Palme, om sorgen, och om sin syn på Olof Palmes politiska arv och varför han var så kontroversiell:

 • Många anser att Sverige förlorade sin oskuld i samband med mordet på Olof Palme. Men Jörn Donner chef för Svenska Filminstitutet på 70-talet och f.d. finsk politiker för både svenska Folkpartiet och Socialdemokraterna tycker att Sverige har alltid varit oskuldsfullt och fortsätter att vara det.
  – Sverige har hållit sig undan sedan napoleonkrigen, säger Jörn Donner.
  Christina Jutterström, tidigare chef för Sveriges Radios Ekoredaktion och chef för SVT, tycker att det går inte komma ifrån att det är det folk upplever, även om det inte var någon stor oskuld som försvann.
  – En sak jag lärde mig under polisutredningen var att det fanns en undre värld där man köpte och sålde vapen och det hade jag inte förstått tidigare, säger Christina Jutterström.

 • Olof Palme hade en dominerade position i politiken trots att han förlorat två val, även partimotståndarna märkte han patos. Samtidigt drev han var en så hårt polemiserande politik att han fick kritiker.

  – Han var en person som drog upp hårda skiljelinjer, säger Ulf Adelsson (M) f.d. kommunikationsminister och landshövding.

   – Men att man drar håra skiljelinjer betyder ju inte att man betraktar meningsmotståndare som fienden, säger  Anna-Greta Leijon f.d justitieminister (S).

  – Men vi såg det så , säger Adelsohn, men erkänner att Olof Palme öppnade många dörrar för Sverige utomlands och på det planet gjorde han en bestående insats, säger Ulf Adelsohn. 

  I samtalet deltar också Per T Ohlsson från Sydsvenskan, Anders Ferm tidigare FN-ambassadör och Henrik Berggren, historiker och författare.

 • Anders Ferm, tidigare FN-ambassadör jobbade nära Olof Palme i 20 år, berättar om Olof Palmes engagemang i utrikespolitiken och att han var optimist.
  – Han gjorde Sverige större, sa Anders Ferm när Olof Palme mördades och han tycker att det uttalandet gäller fortfarande. Svagheterna var politiska saker som inte klarades upp under 70-talet, som tillexempel den ekonomiska politiken. 

  Henrik Berggren, historiker och författare  till den uppmärksammade Palmebiografin "Underbara dagar framför oss", menar att litteraturen var av betydelse för att Olof Palme engagerade sig i arbetarrörelsen, trots att han själv kom från överklassen. Sedan var det en process efter att han lämnat privatskolan.  Olof Palme beskrev sig själv som demokratisk socialist. Han hade ett pragmatiskt resultatinriktat sinnelag berättar Henrik Berggren och Anders Ferm bekräftar med ett citat från Olof Palme:

  ”Jag struntar egentligen i vad det kallas bara det blir bra för vanliga människor”

 • Under dagen har många sökt sig till Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm för att hedra minnet av Olof Palme vid hans grav. På plats är Studio Etts reporter Marie Nilsson Boij.

 • 25 år sedan mordet

  I dag är det 25 år sedan statsminister Olof Palme mördades i Stockholm. På Adolf Fredriks kyrkogård, där han är begravd, är det många som har visat sin respekt genom att lägga ned blommor vid graven.

 • Västerbottens län

  Anita Gradin invandrarminister i Olof Palmes regering tror inte att mordet någonson kommer att lösas och hon är mycket kritisk till polisens utredningarbete.

 • P4 Sörmland

  Maj-Lis Lööw var tidigare ordförande i socialdemokratiska kvinnoförbundet och jobbade nära Palme. Hon har många goda minnen av Olof Palme.

  Hon minns Olof Palme som en stark förespråkare av jämställdhet.

 • Olof Palme och mordet på honom är temat för krönikan i dag, när det är 25 år sedan han sköts till döds efter ett biobesök i Stockholm. Krönikör: Katarina Helmersson.

 • P4 Väst

  Olof Palme, politiker och humanisten var en mycket känd och beundrad person i hela arabvärlden. Miljoner av araber älskade hans brinnande engagemang för fred och rättvisa. Och trots att det har gått mer än 25 år sedan Olof Palme mördades, minns vi honom fortfarande i arabvärlden, säger Monzer El Sabini.

 • Tisdag 1 mars

  Ingegerd Karlsson f.d. socialdemokratiskt kommunalråd i Töreboda träffade Olof Palme vid flera tillfällen och hon minns chocken när hon fick höra att han blivit skjuten.

  - Jag låg och sov när Erik Hellgren på lokalradion ringde och meddelade vad som hänt. Min första spontana tanke var att det var ett väldigt, väldigt dåligt skämt. Men när han bad att jag skulle komma in till lokalradion förstod jag vad som hänt, säger Ingegerd Karlsson.

 • Studio Ett

  Vad har Olof Palme att lära dagens krisande socialdemokrati? Något väldigt viktigt, om man får tro Göran Greider i boken: "Ingen kommer undan Olof Palme".
  Studio Etts reporter Marie Nilsson Boij följde med Göran Greider på en vandring i Stockholm på jakt efter Olof Palmes framgångsrecept.

 • P4 Sjuhärad

  Idag är det exakt 25 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. En som närmare än de flesta fick uppleva dramatiken var dåvarande vice statsministern och boråsaren Ingvar Carlsson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista