split ygeman lööf björklund
Foto: Jonathan Nackstrand, Hanna Franzén/TT

Ygemans inbjudan om fika i riksdagen står fast

1:42 min

I dag berättade Liberalerna och Centern att deras gruppledare i riksdagen inbjudits till fikaöverläggningar med Socialdemokraternas gruppledare, Anders Ygeman.

Båda tackade nej med hänvisning till att de nu är fullt upptagna med att bilda en alliansregering.
 
– Vi kommer att ta kontakt med samtliga partier, utom Sverigedemokraterna, och föra diskussioner med dem, men att vi inte kommer att gå in på vilka kontakter vi har eller när vi har dem, säger Anders Ygeman (S).
 
Allianspartierna har hittills sagt att de vill föra överläggningar över blockgränsen, som en enad allians, inte enskilda partier var för sig. Anders Ygeman undviker att svara på frågan om han tycker att det är ett bra upplägg.
 
 – Jag tror att, i det läge vi är i när vi väl har ett valresultat, så kommer vi att behöva träffas och föra diskussioner i många konstellationer. Det här är inte rätt tid att utesluta det ena eller det andra, utan nu handlar det om att lämna partiintressena bakom sig och sätta landets intressen i främsta rummet.
  
Inom två veckor från det att den nya riksdagen samlas, vilket den gör den 24 september, så ska en statsministeromröstning genomföras i riksdagen. Om Stefan Löfven kommer att sitta kvar i avvaktan på den omröstningen, eller om han planerar att avgå innan, och låta talmannen sondera vem som bör bilda nästa regering – det vill Anders Ygeman inte svara på innan valresultatet fastställts.

– Vårt fokus nu är på hur Sverige ska kunna regeras över blockgränserna. Inte på när och om någon ska avgå, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".