Mp:s valvaka och Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom.
Mp:s valvaka och Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom.

"Ett misslyckande att inte förvalta klimatoron"

2:13 min

Miljöpartiet klarade sig kvar i riksdagen med liten marginal. I partiet arbetar en grupp för att analysera varför det gick så dåligt.

Ett misstag som Miljöpartiet gjorde var att inte förvalta det klimatengagemang som uppstod i samband med sommarens bränder och torka, det anser Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom

– Jag tror att det har blivit uppenbart för folk varför klimatfrågan är väldigt viktig. Då ser jag det som ett misslyckande att vi inte har lyckats förvalta den oron och vända det till politisk aktion och politisk kraft, säger Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom.

Vad hade ni kunnat göra under sommaren?

– Vi borde ha gått fram tydligare radikalare klimatförslag och skapat en tydligare konflikt i klimatfrågan.

Som det ser ut nu får Miljöpartiet 4,3 procent i riksdagsvalet, en tillbakagång med 2,4 procentenheter. Det innebär att partiet blir minst i riksdagen och förlorar 10 av sina 25 mandat. Liksom i andra partier pågår nu en eftervalsanalys. Samtidigt är det många miljöpartister runt om i landet som funderar på varför partiet backade så mycket. 

Partiets tidigare partisekreteraren Anders Wallner tycker att det är för tidigt att göra en analys, men håller med Hanna Lidström i Grön Ungdom om att man missade klimatengagemanget i somras.

– Den lite abstrakta klimatoro som kan finnas i klimatförändringar, den blev ju väldigt praktisk och konkret i somras. Det är konstigt att ett miljöparti som går till val på att sätta miljön främst, och visa att man tar klimatet som sin första prioritet, inte lyckas växa under den här debatten, säger han.

Och hur skulle man ha kunnat göra?

– Det vet inte jag. I alla valrörelser som jag varit engagerad i Miljöpartiet, landar man i eftervalsanalysen att man lyckades inte riktigt lyfta och ladda klimatfrågorna, säger Anders Wallner.

I Malmö är Nils Karlsson kommunalråd. Han håller inte med Hanna Lidström om att Miljöpartiet misslyckats med att fånga upp intresset för klimatet men tror att många väljare värderar andra frågor högre.

– Det kan ju mycket väl vara så att väljare prioriterar andra frågor när det väl kommer till kritan, säger han. 

Annika Eriksson är ordförande för Miljöpartiet i Norrbotten. Hon tycker att partiet inte klarat av att förklara för väljarna, inte minst på landsbygden vad klimatomställningen ska innebära i praktiken

– Om vi vill höja bensinskatten till exempel, eller en flygskatt vad har vi då för svar till människor hur de ska klara det. Ska de byta bil eller hur det blir för dem egentligen. Hur lång tid tar det att ställa om flyget? Vi har inte lyckats att göra det.

I dag framförde det tidigare språkröret Birger Schlaug kritik mot partiet på DN Debatt. Bland annat anser han att de fyra åren i regeringsställning har raderat ut partiets profilfrågor. Tidigare partisekreteraren Anders Wallner avfärdar Birger Schlaugs kritik, men håller med om att partiet har haft en svår sits.

– Att med ena handen lyfta fram vad man gör i regering, och med andra handen säga att man också skulle vilja gå längre i många frågor, det är en kommunikativ svår utmaning.

Mia Sköld som är distriktsordförande för Miljöpartiet i Östergötland tycker att partiet visst ska sträva efter att sitta i regering men inte som ensamt litet parti utan tillsammans med andra mindre partier. Dessutom krävs en tydlig agenda.

– Man måste vara förberedd innan och redan från början säga att det här är punkter vi inte kommer ge oss på, säger Mia Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".