Isovaara glömde "stulna" väskan på krogen

5:04 min

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara ringde själv till Expressen under natten mot onsdagen och sade att han hade rånats på sin väska, skriver Expressen. Hans påstått stulna väska hittades i går på samma restaurang riksdagsmannen besökt innan han välte med sin rullstol. Klockan 11.00 håller SD-ledaren Jimmie Åkesson presskonferens med anledning av det som hänt.

Den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Lars Isovaaras påstått stulna väska hittades i går på den restaurang i Stockholm som han besökte strax innan han välte med sin rullstol utanför riksdagshuset, och i samband med det uppgav att han blivit rånad på väskan.

Enligt Expressen hittade restaurangpersonalen väskan samma natt som Isovaara varit på krogen, men de öppnade den inte förrän i går kväll. I den låg bland annat Isovaaras riksdagslegitimation.

– Det blir nästan ett löjets skimmer när väskan hittas sedan, och jag tror inte att Sverigedemokraterna jublar över det, inte minst mot bakgrund mot filmen som visades för ett tag sedan, säger Pontus Mattsson, inrikespolitisk reporter och författare till en bok om SD.

– Jag tror inte att det har någon jättepåverkan, det är inte så att partiet står och faller med det här, men det är ju inte bra förstås.

Lars Isovaara fick hjälp av två poliser in i riksdagshuset, därinne uttryckte han sig på ett sådant sätt mot en vakt att poliserna upprättat en anmälan om rasistisk förolämpning. Isovaara hävdade i går att han blev rånad av två invandrare, och flera ledande Sverigedemokrater har upprepat påståendet.

I dag skriver Expressen att Lars Isovaara själv ringde Expresen vid 4-tiden på onsdagsmorgonen och sa att han blivit rånad. Enligt tidningen bad han dem upprepade gånger att skriva om det påstådda rånet.

Frågan är nu om Lars Isovaara, näringspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, kan sitta kvar.

– Isovaara tillhör inte kärnan i partiet, han är inte alls lika viktig för partiledningen, så om Sverigedemokraterna skulle bestämma sig för att göra sig av med honom, så har inte det samma betydelse för partiet självt, säger Pontus Mattsson.

Sent i går kväll kom ett skriftligt uttalande från SD-ledaren Jimmie Åkesson:

"Om det är så att vi har blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser. Mer kan jag inte säga i det här läget då vi för tillfället delgivits information som ännu ej kunnat bekräftas".

Under morgonen skriver partiet i ett nytt pressmeddelande att morgonen ska ägnas åt "att bringa klarhet kring uppgifter som inkommit under natten". Ingen från Sverigedemokraterna har velat kommentera händelsen, men ett uttalande ska komma tidigast under förmiddagen, enligt partiet.