Ingen ville tala på SD:s EU-debatt

1:50 min

När partiledaren Jimmie Åkesson avslutade Sverigedemokraternas valkonferens på söndagseftermiddagen betonade han återigen vikten av att partiets sympatisörer röstar i EU-valet. Ett dåligt valresultat i det valet kan få effekter för riksdagsvalet, enligt Åkesson.

– Skulle vi göra ett sämre EU-val än förväntat då kan det ge oss lite negativ energi. Då är det inte lika kul att börja en ny valkampanj. Våga inte göra ett dåligt val, sade partiledaren.

Sverigedemokrater är minst benägna att rösta i EU-val, konstaterade Jimmie Åkesson i sitt tal till ombuden på valkonferensen som bara en stund tidigare enligt programmet skulle ha haft EU-debatt.

Men ingen anmälde sig till talarlistan efter att de tre toppkandidaterna på partiets lista till EU-parlamentet hållit sina anföranden. Först på EU-listan står Kristina Winberg som i sitt anförande adresserade Folkpartiets ledare Jan Björklund.

– Jag hörde Jan Björklund på TV häromdagen  när han gjorde sig lustig över att Sverigedemokraterna vill sitta i EU-parlamentet. De kommer bara få hemlängtan sade han. Då kan jag hälsa herr Björklund att jag säkert få hemlängtan men att jag inte kommer att åka hem förrän jag har fått med mig själbestämmanderätten, sade Winberg.

Att minska EU:s makt är en av kärnfrågorna för Sverigedemokraterna - och att minska den svenska avgiften till EU - och frågan är hur hon ska driva det här i EU-parlamentet.

– I och med att vi får plats i parlamentet kan man ju säga sin sak i frågan, sade Kristina Wiberg.

Men fokus den här helgen har varit riksdagsvalet, och partiledningen fick igenom sitt förslag till valplattform i sin helhet. Förutom kraftigt minskad invandring finns också en rad förslag som vänder sig till LO-kollektivet, inte minst kvinnor. De är målgruppen.

Hotet mot partiet är förutom de politiska motståndarna medierna, enligt ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand.

– De vill motverka övervakningssamhället men anlitar vänsterextremister för att hänga ut anonyma privatpersoner. Man hetsar mot oss vanliga medborgare och det är inget annat än hyckleri, sade Kasselstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista