Jimmie Åkesson (SD).
Jimmie Åkesson (SD). Foto: Henrik Montgomery/TT

Åkesson: Kristersson borde rimligen vilja prata med mig

2:49 min

Det var en spännande valkväll och det blir ännu mer spännande de kommande dagarna, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i P1-morgon.

Hör hela intervjun längre ner i artikeln

Sverigedemokraterna hade höga förväntningar inför valet och pratade om möjligheten att få uppemot 25 procent av rösterna. Enligt det preliminära siffrorna fick partiet istället 17,6 procent. Men partiledaren är inte besviken. 

– Egentligen är ju siffran inte riktigt det viktigaste, utan vårt förhållande till de övriga partierna. Den som först förstår att man kan prata med mig kommer ha lättast att bilda regering och leda landet de kommande fyra åren.

Har du hört något som låter mer samarbetsvilligt än tidigare under natten?

– Nej, men jag ser ju bara till hur verkligheten ser ut. Och vad som borde vara rimligt, sen kan jag ju inte veta vad som rör sig i deras huvuden. Det blir ju låsta positioner när de så konsekvent säger att de inte tänker prata med oss hur stora vi än blir, och alldeles oaktat vad vi skulle kunna komma fram till.

Vad kan du göra om ingen ringer?

– Vi kommer vara väldigt tydliga både i offentligheten och när vi träffar talmannen och vi kommer även försöka att ta olika kontakter, i synnerhet med Moderaterna. Ulf Kristersson har ju lovat att vi ska byta regering den 9 september. Det datumet är passerat nu men Löfven säger att han sitter kvar, så Ulf Kristersson borde rimligen vilja prata med mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".