Kartor över Skåne
1 av 2
Gult = SD, rött = S, blått = M, ljusblå = L och grönt = Perstorps framtid. Foto: Sveriges Radio
Sverigedemokraternas ordförande i Hässleholm, Hanna Nilsson.
2 av 2
Sverigedemokraternas ordförande i Hässleholm, Hanna Nilsson. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Skåne fortsatt starkaste SD-stödet

1:50 min

Sverigedemokraterna fortsätter att ha sitt starkaste stöd i Skåne. I 13 skånska kommuner fick partiet mer än 30 procent i riksdagsvalet, i flera av dem nästan 40 procent.

I elva skånska kommuner blir Sverigedemokraterna nu största parti i den lokala politiken, bland annat Örkelljunga.

– Ja i vissa kommuner har ju Sverigedemokraterna gått fram starkt. De är ett missnöjesparti, klart, det är väl det som gör det hela, säger Ronny som bor i Örkelljunga.

Många skåningar vaknade i morse glada eller oroade av att bo i en kommun där en tredjedel eller fler stödde sverigedemokraterna i valet. Allra bäst gick partiet i Sjöbo.

– Det är väl hela samhället här nu, som, man ser hur det har utvecklats och nu får vi försöka styra upp det hela, säger Katarina Grege.

Katarina Grege var en av 12 000 Sjöbobor som röstade i går, av dem valde 4 760 (39,4 procent) Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Det är 30 år efter den historiska lokala folkomröstningen då Sjöboborna sa nej till att ta emot flyktingar, och nästan lika mycket fick partiet i Bjuv och Bromölla.

I kommunvalet dominerade partiet också i många kommuner, om än med något lägre procenttal. Sverigedemokraterna blev största parti i elva skånska kommuner, och i sex av dem fick de mer än 30 procent. Allra bäst gick det i Hörby, där 35,4 procent valde den här valsedeln:

– Vi röstar på Sverigedemokraterna – för de har bra politik, sa ett par jag träffade i vallokalen i Hörby Folkets hus.

Och i just det anrika huset valde denna soliga septembersöndag 38,3 procent sverigedemokraterna men bara 18,4 Socialdemokraterna, alltså mindre än hälften så många.

Hässleholm, där det varit så turbulent i kommunpolitiken senaste valperioden, är en av elva där Sverigedemokraterna nu är största parti. Hanna Nilsson är en av de ledande i partiet.

– Jag är jätteglad och det här är precis vad vi hade förväntat oss men vi har inte vågat hoppas innan vi såg resultatet helt och hållet. Vi har gjort bra ifrån oss framförallt de här sista 1,5 åren då vi blivit starkare och starkare, kommit med bra förslag och visat att vi hela tiden stått kvar och stått för det vi har tyckt hela tiden, säger Hanna Nilsson, Sverigedemokraternas ordförande i Hässleholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista