Fyra generationer
Fr v Mormormor Greta Andersson, Örkelljunga, mormor Bitte Gustafsson, Skurup, mamma Kajsa Gustafsson och hennes son Sigge Karlsson, just nu från Falsterbo. Och så hunden Doris. Foto: Jenny Johnsson Roos.

Mor och dotter oense om SD

2:00 min

Sverigedemokraterna stora framgångar i Skåne väcker starka känslor. En som inte är glad över att partiet nu är störst i hennes hemkommun Skurup är Bitte Gustafsson.

– Jag vaknade väldigt, väldigt deprimerad och besviken på Skurups valresultat, där man har över 30 procent Sverigedemokrater och det gör mig väldigt väldigt beklämd, säger Bitte Gustafsson.

Det var P4 Kristianstad som i Örkelljunga mötte Bitte Gustafsson som med sin dotter och dotterson besökte Bittes mor Greta Andersson. Fyra generationer, varav tre diskuterade politik i dag.

Mormorsmor Greta Andersson i Örkelljunga tycker att det finns skäl till Sverigedemokraternas framgångar.

– Jag anser inte att de har fel i allt, jag tycker de har en del som är bra. Men sedan tycker jag inte att andra ska utestänga dem, säger Greta Andersson, och tillägger att hon inte tycker SD ska ha för mycket makt.

Örkelljunga är en av elva skånska kommuner där Sverigedemokraterna nu är största parti lokalt, och också en av 13 där mellan 30 och 40 procent valde partiet i riksdagsvalet. Här finns till och med i Örkelljunga ett valdistrikt där SD fick 49,9 procent.

Bitte Gustafsson från Skurup är en skåning som ogillar valresultatet, både i den egna kommunen och i landet.

– Det gör mig jätteledsen att så många inte kan se vad som finns bakom det partiet, och kanske inte har läst partiprogrammet fullt ut, vad de står för, främlingsfientligheten, främlingsrädslan.

– Med det valresultat som vi fick i går, så kan jag nog tycka att det är dags att släppa på prestigen för mittenpartierna, som man kan anse att alla de andra demokratiska partierna är. Att samarbeta helt enkelt, för att hålla det extrema borta, anser Bitte Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".