Hörby
1 av 4
Stefan Borg, sverigedemokraterna, begär posten som kommunstyrelsens ordförande i Hörby i Skåne. Foto: Odd Clausen.
Hörby
2 av 4
Britta Berggren i Hörby tror inte det kan bli värre om sverigedemokraterna kommer till makten. Foto: Odd Clausen.
Kommunalråd Hörby
3 av 4
Sittande kommunalrådet i Hörby, Susanne Meijer(s), anser att den gångna perioden varit "klyddig" men hoppas kunna samla en majoritet för att stoppa sd. Foto: Odd Clausen.
Kommuanlråd
4 av 4
Ett tidigare kommunalråd i Hörby lät måla in sig i den här tavlan. Några sådana planer har inte Stefan Borg(sd), säger han. Foto: Odd Clausen.

SD i Hörby begär att få leda kommunen

2:02 min

Efter att mer än 35 procent av väljarna stött Sverigedemokraterna i Hörby i Skåne begär partiet nu posten som kommunstyrelsens ordförande. Man har femton av 41 mandat i fullmäktige, mer än dubbelt mot näst största parti, Socialdemokraterna, som bara har sex mandat.

Stefan Borg är Sverigedemokraternas förstanamn i Hörby och partiets kandidat till kommunalrådsposten.

– Vi tycker att det vore det enda rimliga att den tillfaller det parti som har mer än dubbelt så många som något annat parti i kommunen. Väljarna har satt ned foten och sagt att de inte vill ha det styret som haft makten nu i fyra år, säger Stefan Borg.

Sverigedemokraterna gick fram 14 procentenheter i Hörby och fick 35,4 procent, väljare som togs från socialdemokraterna och moderaterna och är nu mycket större än de partierna tillsammans.

Susanne Meijer(S) har varit kommunalråd, först för en blocköverskridande koalition, men när den sprack, i ett socialdemokratiskt minoritetsstyre. Hon hoppas att det ska gå att stoppa sverigedemokraterna.

– Vi har ju valresultatet som våra medborgare har lämnat. Samtidigt, Socialdemokraternas åskådning och partiprogram skiljer sig så pass mycket från Sverigedemokraterna att jag hoppas ju innerligt att det inte blir så, säger Susanne Meijer.

 – Jag är djupt oroad vad som skulle hända med våra nyanlända i Hörby kommun och våra nya familjer, om sverigedemokraterna får det övergripande ansvaret.

64-årige Stefan Borg i Hörby, som bara varit politiskt aktiv sedan 2013, skulle gärna bli landets förste sverigedemokratiske kommunstyrelseordförande.
 
– Ja, det vore mycket spännande. Så jag ser fram emot det, samtidigt som jag känner viss bävan.

 Vad skulle ni föra för politik i så fall?

– Det som vi har drivit i valrörelsen, det handlar om att tryggheten i centrum av byn måste återställas, det handlar om att landsbygdsskolorna ska vara kvar, det handlar om äldreboendet i Önneköp, säger Stefan Borg.

– En viktig fråga är hur vi behandlar ekonomin framöver, det styret som suttit nu under den sista mandatperioden har farit vårdslöst fram med utgifterna för kommunen och det kan vi inte fortsätta med, säger Stefan Borg, som också vill minska antalet politiker i nämnder och styrelser.

Och hörbyborna då, vad säger de idag? Så här tycker Britta Berggren:

– Det kan inte bli sämre än det är i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".