Folkmassa med skyltar och man vid mikrofon.
Foto: TT/Sveriges Radio.

Analys: Stämman gav full pott till centerledningen

Vår inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach om Centerstämman
2:33 min

Centerpartiets stämma avslutas i dag. Annie Lööf och de andra i ledningen rider på en framgångsvåg och har utan problem kunnat styra partiet dit de velat, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Centerstämman 2017 har blivit så odramatisk som en kongress bara kan bli i ett parti med höga opinionssiffror. Partikongresser har generellt sina egna spelregler: ombuden från olika delar av landet vill påverka och göra skillnad, partiledningarna vill inte bli bundna för något de ogillar eller som de tror kan begränsa deras handlingsfrihet eller skrämma bort väljare.

Centerstämman har givit i stort sett full pott för ledningen. De har inte åkt på bakslag i en enda viktig fråga. Inga allvarliga strider har utspelats inför journalisterna, och inte heller har det blivit stor debatt i någon fråga som skulle bli dålig reklam utåt. 

Mest spännande på kongressen blev debatten om Systembolagets framtid. Ganska många ombud var beredda att skrota dagens monopol. Men de som vill ha kvar systembolaget vann.  

Vad har kongressen bestämt?

Kongressen har nu i praktiken spikat den politik som Centern ska gå till val på. Mycket är förslag som presenterats tidigare under den här mandatperioden. Bland det viktigaste är en stor skattereform med lägre skatt på arbete och företagande, och höjda miljöskatter plus höjda skatter på konsumtion, till exempel höjd moms. 

Partiet vill också göra upp över blockgränserna om bostadspolitiken, och sänka ränteavdragen, sänka reavinstskatten och minska regleringen kring hyrorna. 

Kommer medvinden i opinionen hålla i sig för Centerpartiet då?

I dag väljer Moderaterna ny partiledare och därmed är partiets ledarkris officiellt slut. Kampen om de rörliga väljare som gått från Moderaterna till Centerpartiet kan börja igen.

Den här gruppen gick snabbt för Centern att lägga beslag på när Moderaterna öppnade dörren för samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen, och Centern kan förstås förlora en del av dem igen.

Men det blir nog ingen snabb återgång till det gamla, partiledarbyte ger sällan snabba opinionseffekter, och en del av Moderaternas kris handlar knappast om person utan snarare om att partiet är splittrat i hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".