• Bilden är ett montage. Foto: TT samt Sveriges Radio.
  Avled efter tumult.

  Den irakiske man som dog när han skulle utvisas från Arlanda hade bestämt sig för att han inte skulle återvända till Irak. Det berättade han själv i en intervju som Jesper Lindau på Ekots utrikesprogram Konflikt gjorde med honom flera veckor innan utvisningen.

  Hör mer om hans liv här i Sverige på Lördag i P1-programmet Konflikt då även hans vänner och arbetskamrater berättar om honom.

 • Åke Svensson (S) som är ordförande för Gotlands regionstyrelse uppmanade i reklamradio företagare att inför årets Almedalsvecka annonsera i programtidningarna Almedalen Just Nu. Trots att regionen har kontrakt med ett annat företag som ska ge ut Almedalsveckans programtidning. Nu ångrar sig Åke Svensson och reklamen har stoppats.

 • Aktiva konsumenter som jämför olika alternativ för exempelvis bolån och olika abonnemang kan hamna i problem. Skälet är att för många kreditprövningar kan påverka kreditvärderingen av en kund trots att det inte finns betalningsanmärkningar. En kund som Ekot talat med till exempel blev nekad elabonnemang och företaget Vattenfall genomför nu en översyn av vilka kriterier som ska gälla när de bedömer kunder.

 • SUNDSVALL

  Trots Skolinspektionens granskning och föreläggande 2011 kvarstår problem på NTI-gymnasiet i Sundsvall. Enligt uppgifter till P4 Västernorrland slutar lärare på grund av dåliga arbetsförhållanden, det saknas materiel för vissa delar av undervisningen och det finns också en rädsla för repressalier om man för fram kritik.

 • 1 av 2
  2 av 2

  En av grundarna av musiktjänsten Spotify - Martin Lorentzon - har med hjälp av ett brevlådeföretag i Cypern kunnat undvika att betala mångmiljonbelopp i skatt i Sverige. För knappt tre veckor sedan valdes han in i Telia Soneras styrelse som ska ge bolaget en etisk nystart efter mutanklagelserna i Uzbekistan.

 • Saudiaffären har inte skadat FOI:s varumärke, tvärtom. I en intern bandinspelning - som Ekot fått via vår tipstjänst Radioleaks - säger generaldirektören Jan-Olof Lind till de anställda på myndigheten att uppmärksamheten från Saudiaffären kan vara en fördel för FOI.

 • Digitaliseringen av patientjournaler inom den gotländska sjukvården har gjort det lättare att söka i journalerna. För att inte obehöriga ska ta del av information tar sjukhuset kontinuerliga stickprov för att kontrollera vem som använder journalerna.

 • Det kan bli lättare för bolag att sälja mindre dotterbolag till styrelseledamöter, en vd eller anställda. Enligt ett förslag som utreds av regeringen ska en sådan försäljning bli möjlig utan att det klubbas av en bolagsstämma. Kollegiet för svensk bolagsstyrning är kritiskt till flera punkter i förslaget.

 • Revisionjätten KPMG varnas av Revisorsnämnden. Bolaget utförde konsultuppdrag åt storbanken Nordea, samtidigt som man skulle vara oberoende revisor av bolaget, men det fick aldrig ansvarig revisor veta.

 • Västervik/Norge

  Den giftiga flygaskan från sopförbränningsanläggningen i Västervik blev för giftig för kommunen. Sedan i somras transporteras den nu till ön Langöya i Oslofjorden där den blir till gips som läggs i gamla gruvhål.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista