Vargforskare tycker inplantering är onödig

1:55 min

Samtidigt som svenska myndigheter börjat arbetet med att få in östliga vargar i den svenska vargstammen menar nu en av Sveriges främsta vargforskare Olof Liberg att inplanteringen inte är nödvändig. Enligt honom har vinterns vargflyttar varit mer politiska än biologiskt nödvändiga för vargstammen.

– Om jag hade fått bestämma, vilket jag inte får, hade vi fortsatt med licensjakten. Men vi hade inte skyndat på med någon inflyttning av varg utan vi hade följt den mycket noga och samtidigt förberett för inplantering. Om vi ser tecken på att nu är det dags så slår vi till, säger Olof Liberg, vargforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Så inplantering behövs inte?

– Inte just nu.

I vinter har myndigheterna börjat med regeringsuppdraget att genetiskt förstärka den svensknorska vargstammen genom att bland annat flytta en invandrad finskrysk varg från Jämtland till Örebro län. Ett omfattande och resurskrävande arbete förklarar Helene Lindahl Vik, ansvarig på Naturvårdsverket.

– Transporter måste lösas, det måste finnas personal som kan märka och fånga den, framför allt måste vi då hitta platser att släppa ut den, länsstyrelserna har ju inte pekat sådana platser ännu, och det involverar alltifrån landshövdingar till jakträttsinnehavare, säger Helene Lindahl Vik.

Naturvårdsverket har inte räknat ut myndigheternas totala merkostnader för en vargflytt. Men exempelvis blev enbart flygkostnaderna för den andra vargen som flyttades från Norrbotten till Dalarna 35 000 kronor. Åtgärder som alltså inte är nödvändiga för vargstammen ännu, menar vargforskaren Olof Liberg.

– Den är inavlad men vi får inte glömma att vi fått in två stycken nya de sista två åren och deras effekt har knappt börjat märkas ännu, så vi har alltså skjutit fram den kritiska tidpunkten när det börjar gå åt fel håll.

Så är det som Andreas Carlgren och hans undersåtar gör onödigt?

– Nej, det är det inte. För att nu är vi medlemmar i EU och EU resonerar inte som jag. De lägger det här kravet på oss. Ska vi behålla den här förvaltningen inklusive licensjakten som jag tycker är bra så måste vi göra det, säger Olof Liberg.

Nils Eklund

Ekot i samarbete med P4 Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista