• Förslag på Fängslade författares dag:

  Göteborgs kommun kunde göra mer för fängslade författarna Dawit Isaaks och Gui Minhais frihet. Till exempel visa sin solidaritet genom att ge två spårvagnar deras namn!

  Det föreslår Kurdo Baksi i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

 • Idag den 27 oktober (2018) fyller fängslade Dawit Isaak 54 år. Nu har han suttit inspärrad i 17 år och 34 dagar.
   
  Men kampen för Dawits frigivande fortsätter, bland annat via en insamling för att boken ”Hopp” med hans texter ska kunna delas ut till samtliga EU-parlamentariker.

 • Inga lättnader i sikte?

  Trots freden mellan Eritrea och Etiopien sitter Dawit Isaak fortfarande fängslad utanför Asmara. Idag är det exakt 17 år sedan Dawit fördes bort från sitt hem och sin familj. Ofattbara 6209 dagar sedan.

 • Kommer fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea att innebära att Dawit Isaak och de andra fängslade journalisterna släpps fria?

  Naturligtvis skapar fredsavtalet hopp och öppnar för nya möjligheter. Eritreas diktator Isayas Afewerki kan inte längre ursäkta sig med gränskriget för att hålla ”statens fiender” inspärrade. Men samtidigt finns risken att han hittar andra skäl för att behålla makten och hålla oppositionella fängslade.

 • Elva riksdagsledamöter och tre organisationer:

  Det är elva riksdagsledamöter från flera partier som i en motion kräver att regeringen drar igång en Dawit Isaak-kommission, som bland annat går igenom vilka arbetsmetoder som fungerat bäst för att få fängslade svenskar fria.

 • "Hopp" översatt till engelska och franska:

  Björn Tunbäck från Reportrar utan gränser (RUG) var med och spred Dawit Isaaks bok ”Hopp” och skapade intresse för Dawits fall, när Unesco delade sitt pressfrihetspris till den egyptiske fotografen Mahmoud Abu Zeid. Detta vid ett möte i Accra i Ghana samtidigt som pressfrihetens dag uppmärksammades över delar av världen.
   
  Dawit Isaaks bok nu är översatt till både engelska och franska. Något RUG och Svenska Pen har fixat. Och de översatta böckerna verkar snabbt ha tagit slut, vilket tyder på ett stort intresse bland de afrikanska deltagarna i mötet.

 • Pressfrihetens dag:

  Vid en manifestation utanför Kinas ambassad på pressfrihetens dag den 3 maj protesterade flera mot att förläggaren Gui Minhai inte har släppts ur kinesiskt förvar.

  Men även att Dawit Isaak sitter inspärrad i Eritrea på 17:e året togs upp. Dawit som för ett år sedan inte kunde hämta Unescos pressfrihetspris, fängslad som han är för att han var med och gav ut tidningen Setit.

 • Kulturartikel av Björn Tunbäck:

  Eritrea hävdar att medierna är viktiga, "en plattform för kritisk reflektion". Detta i en rapport till Afrikanska kommissionen för mänskliga rättigheter. Och det är första gången Eritrea alls bryr sig om att sätta samman en rapport.

  Björn Tunbäck skönjer viss uppmjukning från den hårda regimen. Men bara i ord.

 • Ingen ljusning i sikte:

  Idag har det gått 6000 dagar sedan Dawit Isaak fängslades för att han var med och gav ut en tidning i Eritrea. Bokstavligen inburad i ofattbara 16 och ett halvt år utan att få träffa familj, eller ens någon representant från Sverige.

  Och på Expressen Debatt kräver nu två chefredaktörer att en högt uppsatt politiker genast skickas till Eritrea och kräver hans frisläppande. Samtidigt föreslår chefredaktören för Blank Spot project att regeringen försöker få någon sorts utbyte mellan "Ikea-mördaren", som vill till Eritrea, och Dawit.

 • Fria ordet.

  Idag är det 6000 dagar, över 16 år sedan, som Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Elisabeth Åsbrink, ordförande för svenska PEN, gästade studion och berättade om arbetet för hans frigivning.

 • Sverige borde hjälpa till så att Etiopien följer lagen och drar sig tillbaka från ockuperade områden. Då kanske Dawit Isaak kan få en rättegång.

  Ungefär så resonerar Eritreas justitieminister i en intervju med frilansjournalisten Martin Schibbye, som just återvänt från Eritrea.

  Och informationsministern förstår inte varför Sverige bryr sig så mycket om Dawit Isaak. Det framgår också av intervjuerna som publiceras av Blank Spot och Expressen.

 • Inget Sacharov-pris, men...

  Tyvärr – Dawit Isaak kunde inte heller fira sin 53:e födelsedag i frihet. Och det blev inget Sacharov-pris.

  Men det är livsviktigt att hans fall inte glöms bort av medierna, trots att det nu gått över 16 år sedan han fängslades.

 • Sacharovpriset:

  Dawit Isaak är en av tre finalister till årets Sacharovpris. Det  meddelade Europaparlamentet efter sin omröstning häromdagen. Den 26 oktober står det klart vem som blir vinnaren av EU:s tankefrihetspris.

  De två andra kandidaterna är den demokratiska oppositionen i Venezuela och människorättskämpen Aura Lolita Chavez Ixaquic.

 • DEN S K TYSTA DIPLOMATIN RESULTATLÖS!

  Idag den 23 september är det exakt 16 år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritreas huvudstad Asmara. Den tysta diplomatin är fortfarande helt resultatlös.

  Och risken är stor att Dawits fall glöms bort! Hans fall uppmärksammas allt mindre - också av medierna.

 • Dawit fängslad i exakt 16 år!

  I morgon, lördagen den 23 september 2017, är det exakt 16 år sedan Dawit Isaak fängslades. I samband med matchen mot Trelleborg uppmärksammar ÖIS hans fall. Och hoppas att hans tomma stol på den läktare på Gamla Ullevi, som fått hans namn, snart ska fyllas.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista