Håkan Juholt när han lämnade partihögkvarteret i Stockholm på torsdagen. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.

Fåordig Håkan Juholt kom hem till Oskarshamn

1:40 min

Sent i går kväll kom Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt hem till Oskarshamn – där han möttes av journalister. Men Håkan Juholt ville då inte kommentera tvådagarsmötet med partiets verkställande utskott som han lämnat i all hast.

– Just nu har jag bestämt mig för att gå in och laga mat.

Håkan Juholt kom i går kväll hem till Oskarshamn efter två dagars möte med partiets högsta ledning i partihögkvarteret i Stockholm.

Juholt ville inte kommentera uppgifterna i TV4 som då hade kommit  om att han och det verkställande utskottet skulle vara överens om att han ska avgå.

Senare kom besked om att han själv ska hålla en pressträff i Oskarshamn i eftermiddag. Sveriges Radio har fått uppgifter om att Håkan Juholt då kommer att meddela att han lämnar posten som partiordförande.  

Det var i går omöjligt att få en kommentar av någon av ledamöterna i Socialdemokraternas verkställande utskott om vad som sagts under tvådagarsmötet där förtroendet för partiledaren Håkan Juholt diskuterats.

Många frågor hängde i luften efter partisekreteraren Carin Jämtins korta möte med journalisterna.

– Vår partiordförande har lämnat, han har åkt hem till Oskarshamn. Han behöver också vila precis som vi allihop, sa Jämtin då.

Partisekreteraren Carin Jämtin mötte ensam journalisterna och meddelade kort att Håkan Juholt åkt hem, men att det verkställande utskottet uttalat ett fortsatt förtroende för honom som partiledare.

Hon sa också att han fortsätter att jobba vidare som partiordförande och att det socialdemokratiska partiet har en lång väg att vandra tillbaka till att bli ett regeringsalternativ i Sverige igen.

I höstas, när det verkställande utskottet diskuterade förtroendefrågan efter rapporteringen om Juholts hyresavdrag, valde flera av VU:s ledamöter att kommentera läget och Juholt själv var också närvarande vid presskonferensen.

I går åkte han alltså direkt till sitt hem i Oskarshamn.

Sigrid Edsenius Karin Runblom Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista