• P1-Morgon måndag 3 februari

  Mångkulturellt centrum har på uppdrag av regeringen kartlagt fördomarna mot afrosvenskar. Rapporten visar att de med afrikansk bakgrund är mer drabbade av diskriminering och hatbrott. Värst drabbade är somalier som nu går samman för att motverka de förutfattade negativa bilderna av den somaliska gruppen. Reportage av Fernando Arias och Johanna Sjövall.

  Samtal med Leif Magnusson, verksamhetschef på stiftelsen Mångkulturellt Centrum och Cecilia Gärding, författare och filmproducent engerad i arbetet mot afrofobi.

 • Svensk polis har hjälpt USA med spaningsmaterial om två svenskar som står åtalade för terrorbrott i New York. Viktiga delar av bevisningen består av hemlig telefonavlyssning och övervakning gjord i Sverige, enligt domstolsdokument som TT har tagit del av. I USA riskerar männen livstids fängelse för att ha varit medlemmar i islamistiska al-Shabaab.

 • Det kommer nya uppgifter om de två svenskar som åtalats misstänkta för terrorbrott i USA efter att ha fängslats i Djibouti. Utrikesdepartementets delvis sekretessbelagda dokumentation visar att något som beskrivs som "mycket brådskande" händer dagen innan männen utlämnas till USA den 14 november. Utrikesminister Carl Bildt har tidigare sagt att UD inte fått någon information om transporten till USA innan den inträffade.

 • I somras greps två svenska medborgare med somaliskt ursprung i Djibouti och fördes till USA, där de nu står åtalade för terrorbrott. De har varit medlemmar i den somaliska islamistiska organisationen al-Shaabab, men det finns inga specificerade anklagelser om att de ska ha begått eller planerat några terrorbrott riktade mot USA. Männen har heller ingen koppling till USA.

  Är det folkrättsligt legitimt att USA agerar världspolis och till synes utan laglig grund griper och åtalar icke-amerikaner för terrorbrott?

  Reportage av Daniel Öhman och samtal med Thomas Hammarberg, rådgivare åt FN inom området mänskliga rättigheter. 17-timmen.

 • UD får kritik för hanteringen av fallet med de två svenskar som åtalats i USA misstänkta för terrorbrott i Somalia. En bror till en av männen säger till TT att Sverige missade chansen att få hem dem — och att de i själva verket var på flykt undan al-Shabaab.

 • Två svenska medborgare som greps i Djibouti i somras har förts till USA där de är häktade för terroristbrott. De riskerar livstids fängelse.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista