1 av 2
Exporten var enligt utredningen så lönsam att det inte spelade någon roll om någon häst dog på vägen. Foto: Martin Meissner/Scanpix.
2 av 2
Foto: Heiko Junge/Scanpix

Problem med illegal hästhandel känt sedan länge

2:38 min

I samband med den så kallade hästköttskandalen har många frågat sig varifrån alla hästar som hamnat köttbullar kommer. Också om hästar som försvinner. Men redan för tio år sedan var det väl känt att svenska hästar i hemlighet förs utomlands för slakt.

En omfattande utredning av frågan gjordes. Men efter det hände ingenting, enligt utredarna.

– Det är bara pengarna som styr i den här branschen. Man kollar över stora regioner var man betalar bäst och sedan kör man dit, säger rapportförfattaren och miljöpartisten Gudrun Lindvall.

I den offentliga utredningen uppdagades för tio år sedan flera problem med hästtransporter. Problem som finns kvar idag enligt utredarna. Kontrollen på vart hästar fördes inom EU var i princip obefintlig.

I utredningen nämndes ett glapp mellan Jordbruksverkets siffror på hur många hästar som slaktas i Sverige och det antal som man kan beräkna dör varje år. Glappet var på mellan 5 000 och 10 000 hästar – och så har det varit varje år sedan dess.

Utredarna fick många tips om att hästar såldes utomlands för slakt utan att det rapporterades. Hästarna färdades mycket långa sträckor i trånga utrymmen utan mat och vatten. Exporten var så lönsam att det inte spelade någon roll om någon häst dog på vägen.

Johan Beck-Friis som även han deltog i utredningen och som i dag är informationschef på Sveriges Veterinärförbund, tycker inte att det hänt speciellt mycket vare sig i Sverige eller inom EU efter utredningen. Han anser att det finns ett stort politiskt ointresse.

– Här finns en möjlighet för landsbygdsministern att ta upp den här frågan. Den är politiskt iskall i dag. Men problemen finns i lika stor utsträckning i dag som 2002 och 2003, säger Johan Beck-Friis.

Landsbygdsmininister Eskil Erlandsson har avböjt att kommentera uppgifterna i nuläget. Men Helena Kättström som är djurskyddschef på Jordbruksverket tror att de flesta hästar som idag inte syns i statistiken, antingen har grävts ner utan att ägaren känt till att det ska rapporteras, eller lagligen förts ur landet för att användas inom fritid eller tävling. Men hon medger att det fortfarande är svårt att kontrollera.

– Om den som följer med hästen säger att det är en tävlingshäst så är det ju väldigt svårt att bevisa något annat om man inte skuggar transporten hela vägen, säger hon.

Och även om hon anser att det fortfarande finns problem så säger hon att mycket har blivit bättre.

– Vi har varit tydliga med att transportkontrollsfrekvensen har varit för låg. Men den har blivit mycket bättre sedan dess, säger Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Alexandra Svedberg och Fernando Arias

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista