Ung i krisens Europa

Ungdomarna är de stora förlorarna i den ekonomiska krisens Europa. Ungdomsarbetslösheten i EU har gått upp med 50 procent sedan 2008 (bland 15-24-åringar), och även unga vuxna har det svårt på arbetsmarknaden. Vad betyder krisen för den som just ska ta steget till ett självständigt liv?

 • Går det att locka elever med pengar för att motivera dem till bättre studieresultat? I USA har man de senaste åren gjort flera såna försök. Och här i Sverige har invandrare som läser svenska på SFI (Svenska För Invandrare) sedan 2010 haft chansen att få upp till 12 000 kronor om de avslutar kursen snabbt. Projektet har fått mycket kritik och till sommaren har regeringen beslutat att sluta betala ut bonusen. Men enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, så har bonusen faktiskt haft vissa positiva resultat.

  Reportage av Robin Olin som berättar historien om vad som händer när pengar kommer in i klassrummet.

 • studio ett tisdag 16 april

  Ungdomsarbetslösheten i EU har ökat med 50 procent på fyra år. Hur är det att gå ut i vuxenlivet mitt i en ekonomisk kris? I dag sänder vi direkt från ungdomsverksamheten Lava på Kulturhuset i Stockholm, om att vara ung i krisens Europa: om pengar och självständighet, kärlek och politik. Möt unga europeer mitt i klivet ut i vuxenvärlden, och hör EU-minister Birgitta Ohlsson, poeten Lyra Ekström Lindbäck, skribenten Victor Bernhardtz, EU-kännaren Anna Stellinger och Carl Oskar Bohlin (M), riksdagsledamot.
  15-timmen och 16-timmen

  Dagens fråga:Vad kan det få för konsekvenser att så många unga går utan jobb?

 • 25-åriga Violette går på en av Europas riktiga elitskolor College d´Europe i belgiska Brygge. För henne är Europas jobbkrisen något hon ska lösa och inget hon oroar sig för själv.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista